Annons

Knausgård får HC Andersen-pris

Litteratur • Publicerad 16 augusti 2019
Karl Ove Knausgård är 2020 års mottagare av Hans Christian Andersens litteraturpris, som delas ut den 25 oktober. Arkivbild.
Karl Ove Knausgård är 2020 års mottagare av Hans Christian Andersens litteraturpris, som delas ut den 25 oktober. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Karl Ove Knausgård prisas på nytt. Den norske författaren är 2020 års mottagare av Hans Christian Andersens litteraturpris på 500 000 danska kronor.

I motiveringen står det att han belönas med priset "för sin intensiva förnyelse av fältet mellan roman och självbiografi" och för att han "liksom Andersen före honom, har placerat Skandinavien på den litterära världskartan".

Annons

Placerade Skandinavien på den litterära världskartan gjorde Karl Ove Knausgård med sin sex band långa självbiografiska romansvit "Min kamp", som gavs ut på svenska 2010–2013.

Tidigare i år mottog Karl Ove Knausgård Svenska Akademiens nordiska pris. Han är aktuell med sin nya bok "Fåglarna under himlen" som släpps på svenska i september.

Norrmannen blir den första nordiska författaren som tilldelas Hans Christian Andersens litteraturpris. Priset har tidigare delats ut till bland andra JK Rowling och Haruki Murakami.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons