Annons

Kommission: 540 dödade i irakiska protester

Irak • Publicerad 7 februari 2020
Demonstranter har slagit upp ett läger vid en bro som leder till området Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad.
Demonstranter har slagit upp ett läger vid en bro som leder till området Gröna zonen i Iraks huvudstad Bagdad.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

Drygt 540 irakier har dödats under de omfattande regeringskritiska protester som pågått i landet sedan oktober, uppger den statligt finansierade irakiska människorättskommissionen

17 av dödsoffren tillhörde säkerhetsstyrkorna. De övriga var demonstranter och aktivister. Den stora majoriteten – 276 personer – har dödats i huvudstaden Bagdad, enligt kommissionen. 22 människor har mördats.

Annons

Det har kommit flera rapporter om att säkerhetsstyrkorna använt både gummimantlad och skarp ammunition för att skingra demonstranter. Enligt kommissionen hade många av dödsoffren skottskador, men regeringen har förnekat att säkerhetsstyrkorna skjutit skarpt mot demonstranter.

Många har också dött efter att ha inandats tårgas eller träffats av tårgasgranater.

Delar av protesterna har varit våldsamma med stenkastning och brandbombsattacker mot polisen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons