Annons

Kosovo bojkottar Nobelceremoni

Kosovos ambassadör kommer inte att delta vid utdelningen av Nobelpriserna nästa vecka. Det skriver landets utrikesminister Behgjet Pacolli i ett inlägg på Facebook.
Kultur • Publicerad 7 december 2019
Kosovo hoppar över Nobelfestligheterna i protest mot Handke. Arkivbild.
Kosovo hoppar över Nobelfestligheterna i protest mot Handke. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

"Kosovo kommer inte att delta i Nobelceremonin i Stockholm i år. Jag bekräftar att vår ambassadör Shkendije Geci Sherifi kommer att bojkotta evenemanget på grund av den kontroversiella Nobelprisvinnaren Peter Handke, en vän och anhängare av Milosevics politik", skriver Pacolli, som också skriver att han förväntar sig att Albaniens ambassadör "agerar på ett liknande sätt".

Inlägget har delats vidare på Facebook av Kosovos ambassad i Sverige.

Annons

Samtliga utländska ambassadörer som är stationerade i Sverige bjuds in till Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, enligt Nobelstiftelsens rutiner.

Svenska Akademiens beslut att tilldela den österrikiske författaren Peter Handke årets Nobelpris i litteratur har mött skarp kritik på flera håll, på grund av Handkes ställningstaganden om krigen i det forna Jugoslavien. Han har fördömts av en lång rad författare, journalister samt av amerikanska och svenska Pen.

Men det finns också de som anser att debatten bygger på felaktigheter och tolkningsfrågor utan enkla svar.

När Handke själv fick bemöta frågor om kontroverserna vid en pressträff i Stockholm i veckan var han snabb att avfärda dem.

– Det är en väldigt invecklad fråga, som skulle ta lång tid att svara på, jag tror inte det här är rätt forum för det, sade han om sin syn på varför åsikterna är så polariserade.

TT har sökt Kosovos ambassad.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons