Annons

Kan ta en vecka att återställa tågtrafiken

En kraftig brand intill järnvägen i Hässleholm har orsakat kraftiga skador på ledningar och all tågtrafik är stoppad. Branden misstänks vara anlagd.
Tusentals av resenärer drabbas och prognosen är att det kan ta uppemot en vecka att åtgärda skadorna.
Olyckor • Publicerad 15 augusti 2019
Under natten till torsdagen pågick arbete vid de kontaktledningar som fallit ner över spåren norr om stationen i Hässleholm i samband med en våldsam brand i en industribyggnad.
Under natten till torsdagen pågick arbete vid de kontaktledningar som fallit ner över spåren norr om stationen i Hässleholm i samband med en våldsam brand i en industribyggnad.Foto: Johan Nilsson/TT

Larmet om branden kom sent på onsdagseftermiddagen. Kraftiga lågor slog ut ifrån en tom lagerlokal, som totalförstördes.

– Den har brunnit ner till grunden, säger Micael Svensson, yttre befäl vid räddningstjänsten.

Annons

Han berättar att en ställning som håller upp kontaktledningarna över spåren har kollapsat. En annan ställning påverkades mycket av branden, men har inte fallit samman.

– Det ligger kontaktledningar nere på spåren. Strömförsörjningen till tågtrafiken är helt bruten, säger Micael Svensson.

Ingen prognos

Trafikverkets personal fick framåt 23-tiden tillgång till spårområdet efter att strömmen säkrats och branden släckts.

– Vi har precis haft ett möte där vi konstaterat att trafiken norrut från Hässleholm inte kommer i gång förrän tidigast måndag, säger Denny Josefsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

– Det är en ytterst preliminär prognos som kan ändras någon gång fram till söndag kväll. Vi har inte gått in och sett alla skador, det kan vi inte göra förrän det är ljust i morgon. Det kan vara ledningar som brunnit som vi inte ser i nuläget, säger Denny Josefsson.

Hur det blir med trafiken söderut kan de lämna besked om först under torsdagsmorgonen, men inte heller utsikterna där ser tillfredsställande ut. Resenärer måste räkna med stora problem och uppmanas att välja andra färdsätt än tåg.

– Det kommer bli besvärligt. Det är jättemånga pendlare som använder Hässleholm som övergångsstation, säger Josefsson.

I samband med branden evakuerades ett tåg med cirka 350 passagerare som stod utanför Hässleholm vid riksväg 23.

Flera tågbolag, bland annat Skånetrafiken, beställde ersättningsbussar och hos SJ drabbades minst sju tåg mellan Stockholm och Malmö. Tågbolagen har under kvällen meddelat att de förberett sig på att stoppet kan bli långvarigt. Samtidigt har det under kvällen varit svårt att få fram tillräckligt med bussar, vilket medfört att en del avgångar fått ledas om.

Misstänkt mordbrand

I samband med branden evakuerades ett närliggande gym och personer utrymde även en livsmedelsbutik bredvid. Det finns inga rapporter om personskador.

Annons

– Vi misstänker att den här branden är anlagd och vi rubricerar den här händelsen som grov mordbrand. Det finns vissa iakttagelser, det rör sig om personer som ska ha befunnit sig i närheten av lokalen, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin.

Ingen misstänkt har gripits.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons