1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Labour tar radikal ton inför valet

Labourpartiet intar tydlig vänsterposition inför det brittiska valet.
Oppositionsledaren Jeremy Corbyn tar spjärn mot "etablissemanget" och beskriver planerna som de mest radikala som föreslagits på väldigt länge.
Labourledaren Jeremy Corbyn anländer till Birmingham City University där han under tisdagen presenterar partiets valmanifest.
Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Planerna innefattar bland annat omfattande välfärdssatsningar och ett förstatligande av järnvägen, postsystemet, bredbandsoperatörer och vatten- och elbolag.

– Labours manifest är ett hoppets manifest. Det är vad detta dokument är: ett manifest som kommer skapa riktig förändring, säger Jeremy Corbyn när han framträder i Birmingham och formulerar partiets vallöften inför valet den 12 december.

Brittisk politik har inte sett så här radikal och långtgående politik på flera decennier, enligt Labourledaren, som säger att det är efterfrågade planer som "det politiska etablissemanget har förhindrat under en hel generation".

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

"Riggat för etablissemang"

Till dessa förslag tillkommer kraftiga skattehöjningar, som enligt Labour skulle öka statens inkomster med 82,9 miljarder pund, motsvarande drygt en biljon svenska kronor.

Jeremy Corbyn talar om ett "riggat system" i sitt anförande och riktar udden mot "bankdirektörer, miljardärer och etablissemanget".

– Under de närmaste tre veckorna kommer de mäktigaste personerna i Storbritannien, och deras anhängare, säga att allt i detta manifest är omöjligt, säger Jeremy Corbyn enligt BBC.

– För de vill inte ha riktig förändring. Och varför skulle de vilja det? Systemet fungerar utmärkt för dem. Det är riggat till deras fördel.

Satsningar ska också finansieras genom lån. I manifestet finns en så kallad grön fond för investeringar i klimatomställning och en plan för 32 timmars arbetsvecka.

– De vet att vi kommer att ge oss på skattesmitarna, de dåliga cheferna och de stora förorenarna, så att alla i vårt land får en rättvis chans i livet, säger Corbyn.

Minnen av Thatcher

Det största oppositionspartiets positionering höjer temperaturen i valrörelsen, där Konservativa partiet har en klar ledning över Labourpartiet i de senaste opinionsmätningarna.

Att det socialdemokratiska partiet i det läget tar ett tydligt kliv vänsterut får flera brittiska medier att dra paralleller till 1983. Då låg partiet i opposition mot Margaret Thatchers regering och gick fram med ett vänstergirande manifest som en av dess egna parlamentsledamöter senare kom att kalla "det längsta självmordsbrevet i historien".

Det är privatiseringar som skedde under Thatcher-eran som Labour nu vill omvända. Premiärminister Boris Johnson har beskrivit planerna på ett återförstatligande som en galen kommunistisk komplott. Ministern Brandon Lewis, som har ansvar för säkerhetsfrågor på inrikesdepartementet, säger att spenderandet kommer att slå som en slägga mot den brittiska ekonomin.

Olika brexitplaner

Brexit ligger, föga oväntat, fortsatt högst på den brittiska dagordningen. Där återupprepar Jeremy Corbyn Labours position: att nå ett nytt brexitavtal med EU inom sex månader och sedan låta det brittiska folket rösta om det, i ett försök att läka de senaste årens splittring.

Boris Johnsons plan är att Storbritannien ska lämna unionen den 31 januari. Premiärministern har ännu inte presenterat Konservativa partiets valmanifest, men väntas göra det i helgen och då också gå fram med välfärdssatsningar – om än inte i samma dimensioner som Labour, med en sedan tidigare uttalad målbild om en "dynamisk marknadsekonomi".

Läs mer

Superettan

Live: Öster-Örgryte från 19.00

I kväll är det dags för femte omgången av Superettan för Östers del. Motståndare är Örgryte IS och spelplats är Visma Arena. Avspark är kl 19.00 och du kan följa direktrapporter från matchen här.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lastbilsolycka på E4:an i Ljungby. Inbrott i mataffär i Mönsterås.

Nyheter

I natt: 50-åring i Ljungby anhållen för narkotikabrott

Greps efter att polisen stoppat mannens fordon.

Bredvik

Bostäder: Fler lägenheter på gång i Bredvik

Ett projekt med 26 lägenheter i form av radhus och parhus i nya stadsdelen Bredvik är på gång.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.