Annons

Kräftsäsongen triggar skaldjursallergi

Mitt i kräftsäsongen finns det de som till sin fasa plötsligt upptäcker att de är allergiska mot skaldjur. Det är nämligen inte ovanligt att allergin visar sig först i vuxen ålder. Ännu vanligare är det bland dem som äter skaldjur ofta.
Livsmedel • Publicerad 17 augusti 2019
Äter man ofta skaldjur ökar risken att bli allergisk. Arkivbild
Äter man ofta skaldjur ökar risken att bli allergisk. ArkivbildFoto: Hasse Holmberg/TT

Man kan prata om olika sorters allergier och överkänslighet mot skaldjur. En handlar om man har allergiantikroppar.

– Det vill säga att man är generellt allergisk mot andra saker, att man har den läggningen, säger Caroline Nilsson, barnallergolog på Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Triggas av alkohol

Annons

Det kan också röra sig om en överkänslighetsreaktion, vilket aldrig är livshotande. Då handlar det om att man har fått i sig för mycket av ämnet histamin.

– Och det bildas i skaldjur om de får ligga framme och inte förvaras på ett optimalt sätt. Det kan också triggas av att man dricker alkohol, vilket man ofta gör till kräftor och andra skaldjur, säger Caroline Nilsson.

– Anledningen till att man får besvären först i vuxen ålder kan vara att man inte äter skaldjur så mycket som barn. Man har större benägenhet att bli allergisk mot sådant man äter ofta.

TT: Är det alltså vanligare bland dem som gillar skaldjur att de också blir allergiska mot det?

– Det kanske man skulle kunna säga.

Ovanligt bland pensionärer

TT: Går det att förebygga?

– Nej, egentligen inte. Det finns inga vedertagna sådana sätt. Bara mot överkänsligheten, och då genom att förvara skaldjuren kallt tills man ska äta dem.

I riskzonen ligger de som har andra allergier, eftersom de har en ökad benägenhet för allergier. Annars kan vem som helst få en överkänslighetsreaktion. Det är vanligare att allergin infinner sig hos vuxna än hos barn, men det finns ingen specifik ålderskategori som är extra utsatt.

– Men det är betydligt ovanligare bland dem som uppnått pensionsåldern, säger Caroline Nilsson.

Rasmus Thedin/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons