Annons

Kriminalvården får bassning om knarkdömd man

En svensk man dömdes till fängelse i Thailand och fördes senare över till Sverige för att avtjäna straffet.
Kriminalvården slog ihop fängelsetiden med en svensk dom som han aldrig avtjänade – men då blev tiden för lång, enligt en ny dom.
Brott • Publicerad 12 december 2019
Mannens fängelsestraff sänks till 18 år. Arkivbild.
Mannens fängelsestraff sänks till 18 år. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Kammarrättens hus på Riddarholmen i Stockholm. Arkivbild.
Kammarrättens hus på Riddarholmen i Stockholm. Arkivbild.Foto: BERTIL ERICSON/TT

Kammarrätten i Stockholm river upp Kriminalvårdens beslut om att mannens tid i fängelset ska uppgå till sammanlagt 21 år och tre månader, närmare bestämt 18 år för den thailändska domen och tre år och tre månader för den svenska.

Mannen, som är i 35-årsåldern, ska i stället avtjäna 18 år som är det längsta tidsbestämda straff som en person kan dömas till i Sverige, enligt rådman Dan Isaksson.

Annons

– Vi säger att man ska titta på reglerna om fängelse, och där är 18 år det längsta tidsbestämda straff man kan få, och därför anser vi att man bör jämföra sammanläggningen med att domstolarna dömer ut fängelsestraff, säger Isaksson.

Den slutgiltiga domen kan få konsekvenser för andra svenskar som sitter fängslade utomlands, och som vill bli överförda till Sverige, enligt Dan Isaksson. Han säger att kammarrätten inte hittade några liknande, prejudicerande, fall att stödja sig mot vid beslutet.

– Vi har tittat runt mycket på praxis och rättsfall, och vi har inte sett någon sådan situation som har lyfts till domstol, säger Isaksson.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft utan kan överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Sista ordet är inte sagt, men det här är i alla fall vår bedömning, säger han.

Kriminalvården har ännu inte tagit ställning till huruvida domen ska överklagas.

– Våra jurister kommer att diskutera saken. Vi har tre veckor på oss att fatta ett beslut, säger Ulf Mossberg på Kriminalvårdens presstjänst.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons