Annons

Kristersson hoppar av stipendieuppdrag

Moderaternas ledare Ulf Kristersson hoppar av uppdraget att dela ut ett stipendium till minnet av Förintelsen. Avhoppet sker efter kritik om att han svikit ett löfte till en av Förintelsens överlevare genom sitt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.
Politik • Publicerad 11 december 2019
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) höll sitt jultal på onsdagen.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) höll sitt jultal på onsdagen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Ulf Kristersson skulle den 27 januari ha delat ut 2020 års stipendium från Micael Bindefelds Stiftelse till minne av Förintelsen. Han skriver på Facebook att han i många år engagerat sig i kampen mot antisemitism och stöttat stiftelsens arbete och att det därför var självklart att tacka ja.

"Jag har förstått att det nu har uppstått en diskussion om att jag ska dela ut stipendiet. Stiftelsen ska inte dras in i en rent partipolitisk debatt", skriver Ulf Kristersson på Facebook.

Manar till besinning

Annons

Han har därför meddelat Micael Bindefeld att han avstår från att dela ut stipendiet.

"Jag förstår att det här beslutet kan komma att väcka debatt, och jag vill verkligen uppmana alla att nu besinna sig. Kampen mot antisemitismen är en alldeles för viktig fråga för att dras in i dagspolitisk smutskastning.", skriver Moderatledaren vidare.

Micael Bindefeld säger i ett sms till TT att han själv kommer att dela ut nästa års stipendium. "Ulf har avsagt sig uppdraget. I övrigt inga kommentarer", skriver Bindefeld.

Löfven kritisk

Kristersson har nyligen anklagats för att ha svikit ett löfte till 95-åriga Hédi Fried, som överlevt Förintelsen, genom att ha ett enskilt möte med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. När Kristersson träffade Fried förra sommaren lovade han henne att aldrig gå med på något samröre med Sverigedemokraterna.

Statsminister Stefan Löfven (S) anklagade i helgen Moderatledaren för att ha svikit sitt löfte. "Att se förintelseöverlevare i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer att bli hård", skrev Stefan Löfven på Facebook.

Ulf Kristersson kallade Löfvens påhopp för "omdömeslöst och ovärdigt".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons