Annons

Kylin-Blom vann Kriteriet: "Största segern"

Norge var favorit att vinna svenska Kriteriet och Kriteriestoet för kallblod på Dannerotravet. Men en liten proffstränare från Umeå och en amatör från Tierp snuvade de norska hästarna.
Bäcklös Uriel, tränad av Nicklas Blom och körd av sonen Wiktor Kylin-Blom, vann Kriteriet med 600 000 kronor i förstapris.
Trav • Publicerad 11 augusti 2019

Umeåproffset Stefan Johansson tog hem Kriteriestoet med Guli Anna med ett förstapris på 350 000 kronor.

I kriterieuttagningen för två veckor sedan körde Oskar Kylin-Blom treårige Bäcklös Uriel till seger. I finalen var Oskar avstängd och då fick brorsan Wiktor chansen igen. Han körde tidigt till spets och svarade sedan på alla attacker.

Annons

– Det här är utan tvekan den största segern för mig. Det lär dröja innan man kan slå det här, sade en rörd Wiktor Kylin-Blom som till vardags arbetar hos Hagmyrentränaren Jan-Olov Persson.

I vinnarcirkeln var det stor familjelycka. Nicklas Blom är tränare, ägare och uppfödare till Bäcklös Uriel.

Tvåa blev Byske Philip/Rickard Skoglund som tränas av Jan-Olov Persson.

Norske storfavoriten Grisle Odin GL/Öystein Tjomsland kom på tredjeplats.

Kriteriestoet blev ett stökigt lopp med störningar och flera galopper. Stefan Johansson höll sig dock undan alla problem och kom fram utvändigt som ledaren efter ett varv med Guli Anna. På sista långsidan övertog ekipaget ledningen och vann sedan klart före norska Brenne Berna, körd av Öystein Tjomsland.

Stefan Johansson har bara 13 hästar i sitt proffsstall på Umåker. Flertalet är kallblod.

Finländske Elian Web avslutade söndagens V75:a med en säker seger Ådalspriset. Jorma Kontio satt i sulkyn och det var ledning från start till mål. Räkna med Elian Web i Gulddivisionen under hösten.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons