Annons

Laddar med brorsan: "Det är all in"

En träff med tvillingbrorsan Henrik i Stockholm och sedan full fokus på den sjätte SM-finalen.
Där får Joel Lundqvist, 37, chansen att vinna sin tionde titel.
Ishockey • Publicerad 1 maj 2019
Frölundas Joel Lundqvist hinner träffar brorsan Henrik och laddar sedan för att ta karriärens fjärde SM-guld.
Frölundas Joel Lundqvist hinner träffar brorsan Henrik och laddar sedan för att ta karriärens fjärde SM-guld.Foto: Adam Ihse/TT

Lundqvist valde att avstå isträning dagen efter den femte SM-finalen där Frölunda körde över Djurgården med 6–2.

Frölundakaptenen stod för ett mål och en assist och har redan nu, med sex mål och tolv poäng, gjort sitt poängmässigt bästa slutspel i karriären.

Annons

På torsdagskvällen i Globen kan Lundqvist få fira det genom att ta sitt fjärde SM-guld.

Frölunda reste till Stockholm på torsdagseftermiddagen och Joel såg fram emot att få träffa tvillingbrorsan och målvaktsstjärnan Henrik Lundqvist, som är i Stockholm för VM-förberedelser med Tre Kronor.

– Jag hoppas det, vi har textat fram och tillbaka. Jag har fokus på mitt och han på sitt, men det var ett tag sedan vi sågs så det vore skoj att hinna byta några ord, säger Joel Lundqvist.

Tursamt möte

Tre Kronor, som mötte Ryssland på onsdagen, åker till Tjeckien på torsdagsmorgonen så Henke får ingen möjlighet att se den sjätte finalen på plats. Bröderna går om varandra med sina Globenmatcher.

– Man får mer se det som att vi har flyt att de är i Stockholm när vi kommer dit, tycker Joel.

TT: Hur mycket hinner ni följa varandra till vardags?

– Man hänger med via media hur matcher och sånt går. Sedan försöker man hålla kontakt under säsong, men det är mycket annat med resor och matcher emellan. Ibland är det någon vecka mellan våra kontakter och ibland två-tre veckor, säger han.

Sämst i familjen

Joel Lundqvist berättade i samband med finalstarten att han gjort sitt i landslaget. Tvillingbröderna vann VM-guld tillsammans 2017, men i fjol tackade Joel Lundqvist nej till VM-spel – för att fokusera på försäsongsträningen.

Han var inte nöjd med förra säsongen och har bland annat bytt skridskoteknik.

– Jag har spelat på en bättre nivå i år. Det har känts mycket bättre med de detaljer i mitt spel som jag valde att jobba med. Jag känner mig bekvämare i skridskoåkningen som är bättre än vad den har varit. Det behövs när hockeyn ser ut som den gör. Jag kände att antingen får man jobba med det eller så kommer man inte att hänga med.

Annons

Det blir samma upplägg i år. Vila i stället för VM-spel och sedan full fokus på försäsongsträningen.

Först gäller det att plocka hem tionde titeln i karriären. Lundqvist har tre VM-guld, tre SM-guld och tre CHL-titlar. Första möjligheten kommer i Globen, skulle Frölunda missa finns en chans kvar i en sjunde final på hemmaplan.

I Stockholm brukar han få höra en ramsa från Djurgårdsfansen om att "han är sämst i familjen".

– Jag har noterat den, den är svår att svara upp på, säger han med ett skratt.

– Jag har ju en bror som har levererat inom världshockeyn i många år, så då får jag ta den. Men räknar man medaljer så slår jag honom på fingrarna. Jag får peppa mig med det, säger Joel apropå det faktum att brorsan har ett OS-guld, ett VM-guld och två SM-guld.

TT: Blir det tvåsiffrigt i titlar nu?

– Det är ”all in” i morgon. Vi har ett bra läge, men det gäller att vara ödmjuk. Men visst vill man knipa det där guldet.

Göran Sundberg/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons