1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lägre förbränning kan förklara äldres putmage

Kosten är densamma och stegräknaren ljuger inte, men likt förbannat fortsätter vågen att ticka uppåt.
Svenska forskare kan ha hittat svaret på gåtan om äldres viktuppgång: kroppen blir helt enkelt sämre på fettförbränning.
Lägre fettförbränning kan förklara varför vissa äldre har svårt att hålla vikten. Arkivbild.
Foto: NTB Scanpix/TT

– Vi trodde att förmågan att ta upp fett var avgörande, men väldigt förvånande minskar förmågan att bli av med fettet med åldern. Det går långsammare och långsammare, oavsett om man är fet eller smal, säger Peter Arner, professor vid institutionen för medicin på Karolinska institutet i Huddinge.

Forskarlaget har undersökt den så kallade fettåldern i 54 personers kroppar, det vill säga hur länge fettet funnits lagrat. Genom att undersöka samma person under en längre tidsperiod kunde forskarna se om fettåldern ökat eller minskat. En låg fettålder betyder att det inlagrade fettet endast stannar en kortare tid i kroppen eftersom förbränningen av den är hög, och tvärtom.

Förlorar främst muskelmassa

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Fettförbränningen börjar avta redan i 20-årsåldern, enligt studien. Nästa steg i forskningen är att försöka svara på varför. Peter Arner säger att en möjlig förklaring är att förbränningen minskar som en nedärvd överlevnadsinstinkt från tiden när mat var en bristvara.

– Undersökningar av kroppssammansättningen hos äldre har visat att de som magrar framför allt förlorar muskelmassa. Tydligen är det väldigt viktigt för oss när vi blir äldre att behålla fettet. Äldre personer kan ha fått mindre mat än andra i perioder med mindre föda, för att se till att släktet överlevde, säger Arner.

Användbart vid fetmakirurgi

Förhoppningen är att resultaten från studien kan användas för att hjälpa personer som genomgått fetmakirurgi, till exempel magsäcksoperation, att behålla sin vikt efter den inledande viktnedgången.

– De går ned väldigt mycket i vikt, men efter ett tag går de upp i vikt igen. Det är inte så bra, och det kostar mycket pengar för vården, säger Arner.

– Vi vet att fettåldern hänger ihop med fysisk aktivitet, och fysisk aktivitet i kombination med fetmakirurgi skulle kunna vara ett sätt för personerna att behålla sin låga vikt.

Peter Arner säger att äldre personer som vill undvika en viktuppgång måste skära ned på födointaget.

– Man behöver inte bli asket, det räcker med att göra en mindre inskränkning som att ta bort den där kvällsmackan, säger han.

Studien genomfördes tillsammans med forskare vid Lyons universitet i Frankrike, och har publicerats i vetenskapstidskriften Nature Medicine.

Läs mer

Reportage:

När Alvesta kommunhus byggdes: Gasmaskiner sattes på taket för att spruta eld

En extravagant livsnjutare som levde i lyx och flärd, en överklassman från en oljefamilj i Malmö som kom körande i en sportbil till Alvesta 1949. Nu har boken om Claes Knutsson kommit.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i länen.

Granskning: Miljö på djupet – del 2

Har sex elbilar: 76 dieselbilar ska bort – på fem år

I dag drivs 76 av fordonen på diesel, av totalt 123 stycken.

Lakers på is

Emil om gruppdynamiken: ”Vi triggar igång varandra”

Växjö Lakers #14 har dragit lärdom av fjolåret.

Krönika • ”Djupt orättvis tortyr av idrott och kultur”

Enestubbe: Släpp in publiken på våra arenor – nu!

Idrott och kultur har tagits som gisslan av regeringen.

Lakers på is

Frälsaren är hemma: ”Det känns annorlunda nu”

Robert Rosén är förberedd på vad som väntar honom.