Annons

Sampo delar ut aktier i Nordea

Ekonomi • Publicerad 7 augusti 2019
Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos. Arkivbild.
Sampos styrelseordförande Björn Wahlroos. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Den finländska finanskoncernen Sampo, största ägare i Nordea, planerar att dela ut en del av sina aktier i bankjätten till sina egna aktieägare. Som ett resultat av denna extrautdelning kommer Sampos ägarandel i Nordea att sjunka under 20 procent, enligt bolagets delårsrapport.

Sampo, som även äger försäkringsbolaget If och flera andra verksamheter, redovisar en vinst före skatt på 506 miljoner euro (cirka 5,4 miljarder kronor) för andra kvartalet. Det är lägre än vinsten på 708 miljoner euro motsvarande period 2018, men i den siffran ingick en positiv engångspost på 197 miljoner euro.

Vinsten för If uppgick till 242 miljoner euro, jämfört med 222 miljoner euro andra kvartalet året före. Sampos andel av Nordeas nettovinst sjönk till 222 miljoner euro, från 388 miljoner euro ett år tidigare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons