Anvegård sköt Rosengård närmare SM-guldet

Guldfirandet blev uppskjutet för Rosengård.
Inhopparen Anna Anvegårds 3–3-mål hemma mot Linköping kan ändå vara ett guldmål.
Fotboll • Publicerad 13 oktober 2019
Rosengårds Anna Anvegård och Jessica Samuelsson jublar efter Anvegårds 3–3-mål hemma mot Linköping. Mötet slutade just 3–3 och Rosengård leder nu allsvenskan med sex poäng med två omgångar kvar att spela.
Rosengårds Anna Anvegård och Jessica Samuelsson jublar efter Anvegårds 3–3-mål hemma mot Linköping. Mötet slutade just 3–3 och Rosengård leder nu allsvenskan med sex poäng med två omgångar kvar att spela.Foto: Johan Nilsson/TT

Succéanfallaren Anna Anvegård missade de dubbla EM-kvalmatcherna mot Ungern och Slovakien på grund av en muskelkänning i ena låret. Nu hoppade hon in för Rosengård hemma mot Linköping i den 70:e minuten och i den 87:e skickade Anvegård in 3–3-bollen inför närmare 2 400 åskådare på Malmö IP.

– Hade det blivit förlust hade det varit väldigt tufft. Klart att det var ett viktigt mål, säger Anvegård.

"Ingenting är omöjligt"

Vid seger mot Linköping hade Rosengård säkrat SM-guldet trots att två omgångar av allsvenskan återstår. Nu gör det oavgjorda resultatet att Malmöklubben leder allsvenskan med sex poäng ner till tvåan Göteborg. Dessutom har Rosengård elva plusmål till godo.

– Det ska mycket till för att Göteborg ska gå förbi nu, säger Anvegård.

Å andra sidan har Rosengård trean Vittsjö och fyran Kristianstad kvar att möta. För Göteborg väntar nian Växjö och tian Limhamn/Bunkeflo.

– Ingenting är omöjligt och vi tar inte ut något i förskott, men det hade varit en helt annan sak om vi inte hade tagit någon poäng. För då hade de (Göteborg) kunnat gå förbi på poäng.

TT: Så ditt mål kan ha varit ett guldmål?

– Man kan ju hoppas. Vi får se nästa match. Då vill vi verkligen vinna och då kan vi kanske snacka om riktiga guldmål.

Hon har gjort succé i sin nya klubb. Målet mot Linköping var den åttonde fullträffen i Rosengårdströjan. Innan dess svarade anfallaren för fem mål för Växjö och hon toppar nu skytteligan – ett mål före Göteborgs Rebecka Blomqvist (tolv mål).

"Var frustrerande"

Mot Linköping var det dock jobbigt och nervöst att inleda på bänken och se Linköping leda med 2–1 efter dubbla fullträffar från Mimmi Larsson (Sofie Svava gjorde Rosengårds 1–1-mål). Dessutom ökade Lina Hurtig på till 3–1 kort efter att Anvegård klivit in på planen.

– Det var frustrerande. Man vill alltid komma in och hjälpa till, säger Anvegård som innan hon satte 3–3 fick se Sanne Troelsgaard reducera till 2–3.

Rosengård hade kunnat bli mästare i kavaj redan under lördagen, men Göteborg vann mot Piteå och förlängde guldkampen. En match som Anvegård inte tittade på.

– Min pappa gjorde det och rapporterade lite. Vi visste att vi behövde göra jobbet själva och Göteborg kommer förmodligen att vinna matcherna framöver. Så vi måste göra vårt jobb, säger Rosengårdsanfallaren.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.