Annons

Så går Sverige till VM-semifinal

Sverige måste vinna mot Montenegro, men måste samtidigt få hjälp av Ryssland för att drömmen om en VM-semifinal ska leva för Blågult.
Dessutom måste Sverige hämta in ett spanskt försprång på sex mål. Här förutsättningarna inför mellanrundans avslutning i handbolls-VM.
Handboll • Publicerad 10 december 2019
Mikaela Mässing och Sverige fortsätter att jaga en semifinal i handbolls-VM på onsdag. Då avgörs de sista matcherna i mellanrundan.
Mikaela Mässing och Sverige fortsätter att jaga en semifinal i handbolls-VM på onsdag. Då avgörs de sista matcherna i mellanrundan.Foto: Janerik Henriksson/TT

Vad står på spel?

En till VM-semifinalplats ska delas ut från mellanrundans grupp 2. Ryssland, som har tagit sju raka segrar, har redan tagit hand om en semifinalbiljett. Spanien har med sina sju poäng inför onsdagens sista matcher greppet om den andra. Sverige är med sina fem poäng det enda hotet som är kvar mot spanjorskorna.

Annons

Vad krävs för att Sverige ska nå VM-semifinal?

+ Att Spanien förlorar gruppfinalen mot Ryssland. Den matchen startar redan klockan 07 svensk tid.

+ Sverige slår Montenegro i mellanrundans sista match, som har avkast klockan 12.30.

+ Sverige hämtar in sex plusmål på Spanien.

Om resultaten går Blågults väg hamnar båda lagen på sju poäng, men eftersom det blev oavgjort mellan svenskorna och spanjorskorna måste Sverige ha bättre total målskillnad än Spanien. Har Sverige det blir laget tvåa i gruppen efter Ryssland.

Om Sverige och Spanien har exakt samma målskillnad när mellanrundan avslutas gäller följande för att skilja lagen åt:

+ Flest antal gjorda mål.

Inför onsdagens sista matcher har Spanien gjort 119 mål och Sverige har svarat för 118 mål. Om båda lagen även har gjort exakt samma antal mål träder alla sportsliga parametrar ut ur bilden. För då gäller följande.

+ Lottning om semifinalplatsen.

Hur ser det ut i den andra gruppen?

Annons

Inget lag är klart för semifinal på den andra halvan av handbolls-VM inför onsdagens sista matcher. Norge toppar på sex poäng och möter Tyskland, fem poäng, i en gruppfinal. Vinnaren i den matchen avancerar till semifinal. Norge kan även kryssa sig vidare, men vid norsk förlust kan Nederländerna gå förbi i händelse av seger mot Sydkorea. Nederländskorna är då vidare i kraft av seger i inbördes möte. Även Serbien har chans att nå semifinal, men gör det endast vid vinst mot Danmark samtidigt som både Nederländerna och Tyskland förlorar. Hamnar trion Norge, Nederländerna och Serbien alla på sex poäng är nederländskorna vidare eftersom man har slagit de båda konkurrenterna i inbördes möten. Om Norge och Serbien hamnar på sex poäng är norskorna vidare tack vare seger i inbördes möte.

Ställning i grupp 1: 1) Norge, 6 poäng (+15), 2) Tyskland, 5 poäng (+2), 3) Nederländerna, 4 poäng (+10), 4) Serbien, 4 poäng (–12), 5) Danmark, 3 poäng (–1), 6) Sydkorea, 2 poäng (–14).

Kvarvarande matcher, onsdag: Nederländerna–Sydkorea (kl 07), Serbien–Danmark (kl 10), Norge–Tyskland (kl 12.30).

Ställning i grupp 2): 1) Ryssland, 8 poäng (+34), 2) Spanien, 7 poäng (+18), 3) Sverige, 5 poäng (+12), 4) Montenegro, 4 poäng (–3), 5) Japan, 0 poäng (-24), 6) Rumänien, 0 poäng (-25).

Kvarvarande matcher, onsdag: Spanien–Ryssland (kl 07), Rumänien–Japan (kl 10), Sverige–Montenegro (kl 12.30).

De två främsta i grupperna går vidare till semifinal. Treorna möts i en match om placering 5–6 medan fyrorna spelar om placering 7–8.

Fortsättningen av VM, fredag 13/12: Placeringsmatcher och semifinaler. Söndag 15/12: Final och bronsmatch.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons