Annons

Demokrater anklagar Trump efter skjutningarna

Efter helgens blodiga masskjutningar i USA anklagar flera demokratiska politiker – däribland presidentaspiranten Beto O'Rourke från drabbade El Paso – president Donald Trump för att underblåsa våldet med främlingsfientlig retorik.
USA • Publicerad 4 augusti 2019
Demokratiske presidentaspiranten och El Paso-bon Beto O'Rourke besökte under lördagen Walmart där masskjutningen ägde rum.
Demokratiske presidentaspiranten och El Paso-bon Beto O'Rourke besökte under lördagen Walmart där masskjutningen ägde rum.Foto: Andres Leighton/AP/TT

Masskjutningarna i El Paso, Texas, och Dayton, Ohio, har tillsammans skördat minst 29 liv. Snart nog alla demokratiska presidentaspiranter har reagerat med att kräva strängare vapenlagar och flera har pekat ut USA:s president Donald Trump som indirekt medskyldig till våldet.

– Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsmän och kriminella, säger Beto O'Rourke, själv boende i El Paso, i en CNN-intervju.

Annons

– Han (Donald Trump) är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

Även demokraten Cory Booker menar att ansvaret vilar tungt på Trumps axlar.

– Donald Trump är ansvarig för det här. Han är ansvarig eftersom han underblåser rädsla och hat och främlingsfientlighet, dundrar New Jersey-senatorn i CNN.

Rasistiskt dokument

Demokraternas beskyllningar ska ses mot bakgrund av att flera masskjutningar i USA utförts av gärningsmän med vit makt-sympatier. Polisen utreder också ett rasistiskt dokument som påstås ha skrivits av den misstänkte skytten i El Paso, där denne ger utlopp för sina tankar om hur invandringen från Latinamerika förstör Texas och landet.

I en intervju med Reuters avfärdar dock Vita husets tillförordnade stabschef Mick Mulvaney Demokraternas anklagelser och menar att skulden ligger på "sjuka" individer.

– Det finns ingen poäng i att försöka göra det här till en politisk fråga. Det här är ett socialt problem och det är som ett sådant vi måste angripa det, säger Mulvaney.

Trump fördömer

Donald Trump fördömer dådet via : "Dagens skjutning i El Paso, Texas, var inte bara tragisk, utan också en feg handling", skriver han.

Presidenten har dock inte kommenterat anklagelserna mot det egna styret, eller misstankarna om ett rasistiskt motiv i El Paso. Det har däremot hans dotter och rådgivare gjort.

"Vit makt, som alla former av terrorism, är ondskefullt och måste utplånas", skriver Ivanka Trump på Twitter.

Mexikansk reaktion

Sex mexikanska medborgare dödades i El Paso och masskjutningen har gett eko även i USA:s södra grannland. Regeringen har meddelat att den ska vidta "kraftfulla juridiska åtgärder" för att skydda mexikaner i USA.

Annons

På Twitter framför vice utrikesministern Jesús Seade sina kondoleanser till offren och deras anhöriga innan han till synes vänder sig till Vita huset:

"Sådana hänsynslösa handlingar av främlingsfientligt barbari har ingen plats i den moderna världen – men de sker inte i ett vakuum. Retoriken som uppviglar till dem måste få ett slut", skriver Seade.

Ivar Andersen/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons