Annons

Lönekamp ser ut att avgöras i rätten

Medlingsförsöken mellan spelarna i USA:s damlandslag, som kräver jämställda löner, och det amerikanska fotbollsförbundet (USSF) har nått vägs ände, säger en talesperson för spelarna.
Nu ser saken ut att avgöras i rätten.
Fotboll • Publicerad 15 augusti 2019
USA tog VM-guld i fotboll i somras efter seger i finalen mot Nederländerna. Nu slåss spelarna för jämställda löner.
USA tog VM-guld i fotboll i somras efter seger i finalen mot Nederländerna. Nu slåss spelarna för jämställda löner.Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

– Vi tvingas avsluta mötena med en känsla av djup besvikelse över förbundets beslutsamhet att hålla fast vid grundläggande diskriminerande arbetsplatsvillkor, säger talespersonen Molly Levinson.

I mars skickade 28 amerikanska spelare in en stämningsansökan mot det egna förbundet för "institutionaliserad könsdiskriminering". Där ställdes siffror om lön och annan ekonomisk ersättning mot de framgångar som dam- respektive herrlandslagen har nått.

Annons

Spelarna gick med på medlingsförsök efter VM – som USA vann – men veckans samtal har inte burit frukt.

– Det är tydligt att USSF, dess styrelse och ordföranden Carlos Cordeiro, fortsatt planerar att ge kvinnor lägre ersättning än män. De kommer inte att lyckas, säger Molly Levinson.

– Vi vill att alla våra fans, sponsorer och vänner runtom i världen ska veta att vi inte avskräcks, och att vi ser fram emot en rättegång.

En talesperson för fotbollsförbundet säger samtidigt att man fortsatt försöker hitta en lösning på tvisten.

Förra veckan sade förbundsordföranden Carlos Cordeiro att USSF har betalat ut mer pengar till damspelarna än till herrspelarna det senaste decenniet. Men påståendet fick mothugg och anses missvisande, då det också ska ha inkluderat löner för lagen i den inhemska damligan NWSL.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons