Annons

Lundin-rättegång kan bli rekordlång

Rättegången om Lundin Oils misstänkta folkrättsbrott i Sudan kan komma att pågå i 2,5 år.
Det framgår av ett möte som hölls tidigare i sommar där alla inblandade parter deltog, bland andra sex åklagare och tolv advokater.
Ekonomi • Publicerad 14 augusti 2019
Ian Lundin, ordförande i Lundin Petrolium. Arkivbild.
Ian Lundin, ordförande i Lundin Petrolium. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Vid mötet, sammankallat av Stockholms tingsrätt, uppskattade åklagare och försvarare att de vardera kommer att ta cirka 150 rättegångsdagar i anspråk. Och 300 rättegångsdagar innebär enligt rättsexperter att huvudförhandlingen tar cirka 2,5 år, rapporterar .

Åtal har ännu inte väckts mot de misstänka, Ian Lundin och Alex Schneiter, som ansvarade för Lundin Oils (numera Lundin Petroleum) oljeprospektering i dåvarande Sudan på 1990-talet. Men att det blir åtal ligger "i korten" enligt åklagaren Henrik Attorps. Regeringen gav också Åklagarmyndigheten grönt ljus för att väcka åtal i oktober förra året.

Annons

Förundersökningen, som inleddes 2010, omfattar över 50 000 sidor. Åklagarsidan räknar med att höra cirka 100 personer under rättegången.

Omkring 12 000 människor beräknas ha dödats och 160 000 tvingats fly från sina hem, då militär rensade oljefälten på folk under Lundins Oils tid i regionen. Det framgår av rapporten Unpaid dept, som utgjorde grunden för åklagarens beslut att inleda förundersökning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons