Annons

M ställer upp på skärpt utsläppsmål för EU

Moderaterna stöttar EU-kommissionens skärpta utsläppsmål om att EU ska vara klimatneutralt år 2050, fem år efter det svenska målet.
För att nå dit vill M driva att EU ska satsa mer på kärnkraft samt få med sjöfarten och länder utanför unionen i EU:s system för utsläppshandel.
EU-val • Publicerad 10 maj 2019
Jessica Polfjärd och Tomas Tobé, Moderaternas andra- respektive förstanamn på Moderaternas lista i i valet till EU-parlamentet. Arkivbild.
Jessica Polfjärd och Tomas Tobé, Moderaternas andra- respektive förstanamn på Moderaternas lista i i valet till EU-parlamentet. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under devisen "kärnkraft är klimatsmart" lägger M fram sin samlade klimatpolitik inför valet till EU-parlamentet om drygt två veckor. Ett bärande budskap är också att det behövs mer av gemensam energipolitik, en "fullt utvecklad energiunion" för att styra om i EU från beroende av fossila bränslen som kol och rysk gas.

Samtidigt ska alla länder ha kvar rätten att själva bestämma sin egen energimix, det vill säga hur mycket kärnkraft, hur mycket fossilkraft eller produktion från förnybara källor ska användas.

Annons

– EU är vår största miljö- och klimatpolitiska arena och vill man göra skillnad på riktigt är det i EU man kan göra det. Det är där Sverige kan vara ett föregångsland och driva på, säger Jessica Polfjärd, Moderaternas andranamn i EU-valet, på en pressträff, tillsammans med förstanamnet Tomas Tobé.

M vill trycka på för att länka samman elnäten i EU mer, så att mer el från kärnkraft och förnybara källor kan föras mellan EU:s medlemsländer. För att det ska bli möjligt vill M kraftigt öka anslagen i EU:s långtidsbudget för investeringar i kapacitet i elnät, jämfört med kommissionens förslag. Partiet vill höja EU:s mål för sammanlänkning av elnäten från att 15 procent av ett lands elproduktion ska kunna föras över till grannländer till ett mål om 25 procent år 2030.

I klimatbiståndet vill M satsa mer på åtgärder som minskar utsläppen av växthusgaser framför sådana som handlar om att anpassa samhällen för klimatförändringar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons