Annons

Malaysia censurerar sexscener i "Rocketman"

I Malaysia visas en omklippt version av "Rocketman", musikalfilmen om Elton Johns liv, utan scener med homosexuella inslag. Tilltaget har väckt debatt bland lokala film- och konstkritiker.
Film • Publicerad 1 augusti 2019
Taron Egerton spelar Elton John i "Rocketman". Pressbild.
Taron Egerton spelar Elton John i "Rocketman". Pressbild.Foto: David Appleby/Paramount Pictures

– Vi behöver inte en överbeskyddande stat, säger den malaysiska tv-profilen Sharaad Kuttan, enligt Thomson Reuters Foundation.

Kritiken kommer i samband med att "Rocketman" nu börjat visas på bio i Malaysia, och där scener med män som kysser varandra och har sex klippts bort.

Annons

Kritiken besvaras av Safaruddin Mohammad Ali, ansvarig vid Malaysias statliga filmcensur, som menar ett homosexuella inslag bryter mot landets kultur.

– Vi tillåter inte några scener som främjar hbtq i filmer som visas publikt, säger han till Thomson Reuters Foundation.

– Även om filmen handlar om Elton Johns riktiga liv så är det inte upp till honom att tillåta offentligheten att se vad han gör och vilka aktiviteter han medverkar i och som inte är en del av vår kultur, säger Safaruddin Mohammad Ali.

I Malaysia gäller fortfarande kolonialtidens lag mot sodomi, vilket kan ge upp till 20 års fängelse, och enligt en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch är diskriminering av hbtq-personer omfattande.

Enligt Sharaad Kuttan lär Malaysias statliga censur få svårt att hänga med när internationella streamingtjänster tar över.

– Regeringar kan inte kontrollera representationen av hbtq-samhället och alla individer. Det är en strid de inte kan vinna, säger han, enligt Thomson Reuters Foundation.

Censurgreppet som nu tagits mot "Rocketman" i Malaysia har tidigare även skett i Ryssland, vilket fick Elton John att personligen ta till orda.

"Att förvägra publiken filmen som den var tänkt att ses är en sorglig återspegling av den delade värld vi fortfarande lever i och hur den på ett så grymt sätt inte kan acceptera kärleken mellan två människor", sade Elton John i ett uttalande tidigare i år.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons