Annons

Mångfalden usel i toppen på storbolagen

Ekonomi • Publicerad 6 december 2019
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild.Foto: Allis Nettréus/SvD-TT

18 procent av styrelseledamöterna i storbolagen på Stockholmsbörsen bor utanför Sverige. Det kan jämföras med de drygt 6 procent av styrelsemedlemmarna som är folkbokförda här men har utländsk bakgrund.

Sannolikheten är med andra ord större att en amerikan eller en britt väljs in i en storbolagsstyrelse än att en svensk med utländsk bakgrund hamnar där. Det konstaterar Timur Uman, biträdande professor på Internationella handelshögskolan i Jönköping, intervjuad i Dagens industri.

Annons

Av de sammanlagt 531 styrelseledamöterna som är folkbokförda i Sverige är två födda utanför Europa, enligt underlaget som Statistiska centralbyrån tagit fram åt tidningen.

– Siffrorna visar tydligt att det finns en likriktning i styrelserna. Det handlar om homosocialitet. Män som liknar varandra och föredrar varandras umgänge. Det är de vita manliga kotterierna som får avgöra, säger Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright, till Di.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons