Annons

Mångmiljardnedskrivningar för Trelleborg

Den rådande konjunkturutvecklingen tvingar verkstadsbolaget Trelleborg till nedskrivningar på 3,2 miljarder kronor.
Bolaget ska nu genomföra organisationsförändringar där verksamheten ska bestå av tre affärsområden i stället för dagens fem.
Ekonomi • Publicerad 4 december 2019
Trelleborg, tillverkare av specialutvecklade polymerlösningar, gör miljardnedskrivningar i verksamheten. Arkivbild.
Trelleborg, tillverkare av specialutvecklade polymerlösningar, gör miljardnedskrivningar i verksamheten. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Aktien lyfter drygt fem procent på Stockholmsbörsen efter beskedet.

– Nedskrivningarna är mer eller mindre helt relaterade till goodwill, säger Peter Nilsson, vd för Trelleborg på en telefonkonferens.

Annons

Vissa delar av verksamheten, där lönsamheten är särskilt svag, lyfts ut till en egen enhet, "verksamheter under utveckling", som kommer att ha ögonen på sig särskilt. Det handlar bland annat om den tjeckiska verksamheten för formgodskomponenter och tekniska gummiprodukter samt olje- och gasverksamheten som varit något av en besvikelse, enligt vd.

Fokus ska nu vara på att få dessa områden lönsamma inom ett till två år.

– Vi vill se tydliga framsteg för att dessa verksamheter ska ingå i Trelleborg, säger Peter Nilsson.

Han hävdar dock att de resultatpåverkande nedskrivningarna inte ska hindra bolaget från att fortsätta med sin strategi med investeringar och förvärv.

Bolagets utdelning till aktieägarna ska heller inte påverkas. Det innebär att styrelsen avser besluta om en utdelning på 4,75 kronor per aktie, enligt Peter Nilsson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons