Annons

Matteo Salvini efterlyser nyval i Italien

Italien kan gå mot nyval efter bråk i koalitionsregeringen om finansieringen av en snabbtågslinje.
Vice premiärminister Matteo Salvini efterlyser nyval – och säger att det inte längre finns en majoritet i parlamentet bakom regeringen.
Italien • Publicerad 8 augusti 2019
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini. Arkivbild.
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini. Arkivbild.Foto: Maurizio Brambatti

– Låt oss gå raka vägen till parlamentet för att berätta att det inte längre finns en majoritet... och snabbt vända oss till väljarna, säger inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega.

Salvini säger att parlamentet kan komma att sammankallas under nästa vecka för att inleda processen.

Annons

Även Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio säger att hans parti är redo för nyval.

"Vi är redo, vi bryr oss inte det minsta om att inneha regeringsposter och det har vi aldrig gjort", säger han i ett uttalande.

Bråk om snabbtåg

Italien styrs av en koalitionsregering mellan Lega och antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen (M5S). Spekulationerna har på senare tid gått höga om huruvida regeringen ska spricka sedan partierna varit oeniga om finansieringen av en snabbtågslinje.

De två partierna har varit nära att gå skilda vägar tidigare. I mitten av juli spekulerades i om regeringen skulle spricka, då på grund av olika syn på EU-kommissionens nya ordförande, tyska Ursula von der Leyen.

Maktbalansen har ändrats

I början av juni hotade den partilöse premiärministern Giuseppe Conte att avgå om inte ledarna för Lega och M5S började prata med varandra. Bråket den gången handlade om skattesänkningar som de till slut kom överens om att genomföra.

Salvinis önskan om nyval kan bottna i en önskan att stärka Legas stöd i parlamentet. Maktbalansen mellan Lega och Femstjärnerörelsen har nämligen kastats om sedan EU-valet i våras.

Lega fick då 34 procent av rösterna, till skillnad från 17 procent i det nationella valet förra året. Samtidigt minskade stödet för Femstjärnerörelsen till drygt 17 procent i EU-valet, att jämföra med 32,5 procent i det nationella valet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons