Annons

Fler än 100 drabbade av trasiga spiraler

Preventivmedel • Publicerad 13 maj 2019
Hittills har mer än 100 kvinnor drabbats av att deras spiral gått sönder när den skulle tas ut. Arkivbild.
Hittills har mer än 100 kvinnor drabbats av att deras spiral gått sönder när den skulle tas ut. Arkivbild.Foto: Ola Torkelsson/TT

Hittills har fler än 100 kvinnor drabbats av att deras spiral gått sönder när den skulle tas ut. Merparten av de drabbade som Läkemedelsverket fått rapporter om kommer från Skåne, men vissa drabbade finns även i Göteborg och Stockholm, rapporterar .

Den defekta kopparspiraltypen, som uppmärksammats tidigare, sattes in mellan 2015 och 2017. Eftersom många kvinnor som fått den här typen av spiral ännu inte har försökt ta ut den räknar överläkare Said Makari på kvinnokliniken i Malmö med att fler fall kommer att upptäckas. Men han understryker att risken är liten att kvinnorna skadas.

– I de allra flesta fall har den lilla spiraldelen åkt med första mensen efter uttagandet. Jag personligen har väldigt sällan varit med om att den sitter kvar, säger han till tv-stationen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons