Annons

Merkel hedrade Förintelsens offer i Auschwitz

Polen/Tyskland • Publicerad 6 december 2019
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki.Foto: Czarek Sokolowski
Museichefen Piotr Cywinski, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och vice museifchef Andrzej Kacorzyk besöker koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen.
Museichefen Piotr Cywinski, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Polens premiärminister Mateusz Morawiecki och vice museifchef Andrzej Kacorzyk besöker koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau i Polen.Foto: Markus Schreiber

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vandrade genom Auschwitz ökända grind på fredagen. Det är hennes första besök i det nazistiska koncentrationslägret i Polen sedan hon tillträdde som förbundskansler för 14 år sedan. Endast två tyska regeringschefer har besökt Auschwitz före Merkel.

Under besöket deltog hon i en minnesceremoni för drygt en miljon judar och andra som mördades i dödslägret under andra världskriget. Hon lovade att ta krafttag mot en ny våg av antisemitism i Tyskland och poängterade att ett erkännande av de tyska nazisternas brott är en viktig del av den tyska identiteten.

Annons

– Att minnas brotten... är ett ansvar som aldrig upphör. Det är oskiljaktigt från vårt land. Att känna till detta ansvar är en del av vår nationella identitet, sade hon och uttryckte Tysklands "djupa skam" för vad som hände i Auschwitz-Birkenau mellan 1940 och 1945.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs Angela Merkel felaktigt som statschef.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons