Annons

Miljardsmäll för Thyssenkrupp

Ekonomi • Publicerad 12 december 2019
Thyssenkrupp, med huvudkontor i Essen, Tyskland, har åkt på en miljardsmäll för att i maskopi med konkurrenter blåst upp priserna på vissa stålprodukter med 20–25 procent. Arkivbild
Thyssenkrupp, med huvudkontor i Essen, Tyskland, har åkt på en miljardsmäll för att i maskopi med konkurrenter blåst upp priserna på vissa stålprodukter med 20–25 procent. ArkivbildFoto: Martin Meissner AP/TT

Tysklands konkurrensmyndighet bötfäller landets två största ståltillverkare, Thyssenkrupp och Salzgitter, samt den österrikiska konkurrenten Voestalpine, för att ha samverkat i en priskartell.

De tre bolagen och tre personer som varit inblandade får enligt myndigheten böta sammanlagt 646 miljoner euro (6,7 miljarder kronor) sedan det visat sig att de gjort upp om prispåslag på 20–25 procent för vissa stålprodukter under åren 2002–2016.

Annons

Stålprodukterna som berörts ska ha gått till tillverkare av fartyg, broar, vindturbiner och olje- och gasledningar.

De inblandade ska enligt myndigheten ha erkänt kartellbildningen och gått med på att betala böterna.

Ståltillverkarna Voestalpine Grobblech och Dillinger Huettenwerke deltog också i priskartellen, men de undkom böter då de var först ut med att samarbeta med utredare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons