Annons

Omkring 800 000 demonstrerade i Hongkong

Hundratusentals människor demonstrerar i Hongkong i protest mot Pekings inflytande.
Lugnet som rått den senaste tiden riskerar att bytas mot våld då varken aktivisterna eller Hongkongs ledning vill ge efter.
Hongkong • Publicerad 8 december 2019
Ny stor demonstration i Hongkong i dag.
Ny stor demonstration i Hongkong i dag.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Organisationen Civil Human Rights Front, som anordnade en demonstration med över en miljon deltagare i juni, kallade till nya protester under parollen "en sista chans".

Organisationen uppskattade att omkring 800 000 människor hade hörsammat söndagens uppmaning att demonstrera. Därmed var demonstrationen en av de absolut största under det halvår som protesterna pågått.

Annons

Polisen i Hongkong, vars uppskattningar brukar ligga lägre än organisatörernas, har inte beräknat storleken på demonstrationen.

Protest mot Lam

Udden i budskapet är riktat mot Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som hittills vägrat gå med på demonstranternas krav.

Mängder av människor fyllde Hongkongs gator. När mörkret föll tände de sina mobiltelefoners ficklampor. Ljuset bildade en glittrande matta som sträckte sig långt.

– Jag vet inte hur länge den här kampen kommer att pågå. Än så länge kan jag inte se slutet på den, men vi kommer inte att ge oss, säger Kelvin, en av demonstranterna.

– Det spelar ingen roll hur vi uttrycker våra åsikter, om det är genom fredliga marscher eller genom val, så lyssnar inte styret. Det följer bara order från det kinesiska Kommunistpartiet, säger Wong, 50 år, som också deltar i protesterna.

Proteströrelsen har växt

Söndagens demonstrationer hölls dagen innan proteströrelsen "firar" sex månader. Under den tiden har den växt från att enbart motsätta sig ett kritiserat lagförslag till att bli en stark röst mot Pekings inflytande i Hongkong. I slutet av november fick rörelsen även formellt politiskt inflytande då kandidater som står nära den vann en majoritet av platserna i lokalvalet.

Sedan dess har ett relativt lugn präglat staden där sammandrabbningar mellan polis och demonstranter blivit vardag. Carrie Lams ovilja till eftergifter, och polisens beslutsamhet att slå ned på allt våld från demonstranter, har dock väckt farhågor för att våldet på gatorna snart kan vara tillbaka.

Polisen grep på söndagen elva personer för innehav av bland annat knivar, smällare och en halvautomatisk pistol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons