Monsunregn skördar liv i södra Asien

Minst 100 människor har omkommit, tiotals saknas och tiotusentals är på flykt i södra Asien, där monsunregn har orsakat översvämningar, jordskred och fått hus att kollapsa.
Nepal/Indien • Publicerad 15 juli 2019
Räddningsarbetare söker efter överlevande efter ett husras i norra Indien.
Räddningsarbetare söker efter överlevande efter ett husras i norra Indien.Foto: AP/TT

Bara i Nepal dog 67 personer och ett 30-tal saknas, enligt nepalesiskt polis. Fler än 1 400 har räddats, rapporterar , och räddningsinsatser för att evakuera fler drabbade pågår. En del invånare i de värst drabbande områdena, bland annat Katmandudalen och Terai vid gränsen mot Indien, sitter på taken till sina hem samtidigt som vattnet flödar in i deras hus.

Regnen började i torsdags och drabbar främst lågt liggande samhällen. I vissa områden nära gränsen mot Indien uppskattas mer än 400 milliliter regn ha fallit sedan dess, och mer regn väntas.

Monsunperioden pågår mellan juni och september och orsakar död och förstörelse varje år. 2017 omkom minst 143 människor med anledning av kraftiga monsunregn i Nepal.

Dog av blixten

I Bangladesh har kring 30 personer omkommit senaste veckan, varav 18 när de träffades av blixten, enligt nyhetsbyrån AFP.

Översvämningar och jordskred till följd av regnen har också orsakat kaos i lågt liggande flyktingläger med rohingyer med rapporter om ett tiotal döda. Antalet befaras stiga när räddningspersonal kommer fram till områden de ännu inte kunnat nå. Tusentals kåkbostäder har förstörts.

Huskollaps

I norra Indien i delstaten Himachal Pradesh rasade ett flervåningshus samman efter dagar av kraftigt regn. Flera soldater hade samlats i en restaurang i huset för en fest och 13 av de 14 personer som omkom i husraset var soldater, uppger delstatens regeringskansli. Ytterligare 28 personer räddades ur rasmassorna.

I pakistanska Kashmir har samtidigt minst 23 personer dött och ett 50-tal hus förstörts i regnen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.