Annons

Terrormisstankar mot 20-tal gripna i Danmark

En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits.
Enligt Köpenhamnspolisen handlar det om misstankar "om förberedelse till terrorangrepp med ett militant, islamistiskt motiv".
Danmark • Publicerad 11 december 2019
En större polisinsats har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistiskt motiverad terrorattack planerades.
En större polisinsats har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistiskt motiverad terrorattack planerades.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT
En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits.
En större polisinsats har genomförts i olika delar av Danmark och ett 20-tal personer har gripits.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix/TT

Omkring 20 personer greps på onsdagen i sju av Danmarks tolv polisregioner. De misstänks på olika sätt vara inblandade i det planerade terrordådet.

– Vi har fått tag i alla dem vi letade efter. Det är alltså ingen på fri fot, säger polischefen Jørgen Bergen Skov vid en presskonferens.

Annons

De gripna misstänks för att ha försökt skaffa sig sprängmedel och skjutvapen, enligt Bergen Skov. Han tillägger också att husrannsakningar gjorts på ett 20-tal adresser i olika delar av Danmark, på Jylland, Fyn och Själland.

Insatserna har efter en tids spaning genomförts i samarbete med danska säkerhetspolisen (PET).

Inte huka

Vid presskonferensen medverkade också PET:s operative chef, Flemming Drejer. Han säger att tillslagen inte påverkar terrorhotnivån i landet.

– Det ändrar inte terrorhotet mot Danmark, som fortsätter att vara allvarligt, säger Drejert men tillägger också att det är viktigt att inte huka under terrorhotet.

Justitieminister Nick Hekkerup är inne på samma spår. Han säger att hotet inte ska få förstöra danskarnas julkänsla.

– Vi måste leva exakt så som vi brukar göra. Och vi ska veta och trösta oss med att polisen och säkerhetspolisen vaktar över oss, säger Hekkerup.

Ännu är det oklart vad målet eller målen för angreppet skulle vara samt vilken eller vilka organisationer som ska stå bakom planerna.

Med förstärkningsvapen

Enligt tidningen Jyllands-Posten har polisen slagit till på olika delar av Själland, där Köpenhamn ligger, samt på Fyn där exempelvis staden Odense ligger.

Vittnen berättar att poliser som deltog bar förstärkningsvapen och skyddsvästar.

Tidningen Ekstra Bladet rapporterar att ett antal studentbostäder genomsökts i Ålborg på Jylland. Där ska minst två gripna ha förts bort av polisen.

Enligt tidningen Nordjyske finns en polisavspärrning också kring en bostadsfastighet i östra Ålborg.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons