Annons

Duplantis nära sex meter på hemmaplan

Armand Duplantis var ytterst nära ett sexmetershopp på hemmaplan.
Men "Mondo" var nöjd även med 5,90 – och lyfte dessutom Thobias Montler till ett världshopp i längdcomebacken.
Friidrott • Publicerad 16 augusti 2019
Armand Duplantis vann stavhoppstävlingen i Göteborg på 5,90 meter.
Armand Duplantis vann stavhoppstävlingen i Göteborg på 5,90 meter.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Daniel Ståhl fick tacka nej på grund av en lättare skadekänning. Men även utan diskusstjärnan fick publiken på Slottsskogsvallen se svenska världsresultat.

Inte minst bjöd Armand Duplantis på stor show i sin första tävling på svensk mark för i år.

Annons

”Mondo” hade ett par veckors tävlingsuppehåll bakom sig inför stavtävlingen, precis framför huvudläktaren. Det märktes knappast på 19-åringen som vann på 5,90 meter och hade åtminstone ett riktigt bra försök på 6,00.

– Det är skönt. 6,00 brukade vara en mental barriär, där jag trodde att allt måste vara perfekt. Men det behöver inte vara så. Jag kan klara sex meter utan ett perfekt hopp, säger stavstjärnan.

– Det behöver vara ett riktigt bra hopp, men inte perfekt. Det är bra att få in det i huvudet.

Stadionrekord

Duplantis ser ut att trivas bra i rampljuset också och passade även på att hälsa på fansen redan under pågående tävling. Efteråt står 19-åringen länge kvar, skriver autografer och ställer upp på selfies.

– Det var fantastiskt här. En fantastisk publik och vi tävlar ju precis framför läktaren. Det gav mig motivation, så jag får verkligen tacka dem, säger han.

Duplantis tog både på 5,50 och 5,70 lekande lätt. Men på 5,80 kom en rivning och sedan en till.

Dags att samla krafterna för ett hopp till – och då satt hoppet med marginal, vilket redan det innebar nytt stadionrekord.

Montler tillbaka

Hoppet lyfte dessutom Thobias Montler, som gjorde comeback i längdhoppet efter två månaders skadefrånvaro. Montler hade redan 7,97 meter på resultattavlan, men klämde till med 8,17 i sista hoppet – om än i för stark medvind.

– Det hade varit okej med 7,97 i första tävlingen, men jag ville ju ha åttan för att ha sviten intakt, säger Montler.

– Får tacka Mondo som hoppade 5,80 och då blev det ett lyft med publiken och det tog jag med mig.

Annons

Den Göteborgsbaserade Malmöhopparen öppnade sommarsäsongen starkt och vann bland annat Diamond League-galan i Stockholm i slutet av maj på 8,22.

Men en knäskada på en tävling i Nederländerna lite senare har gjort att han inte kunnat tävla igen förrän nu. Det blev en comeback med ett fint styrkebesked för den redan VM-klare 23-åringen – trots en nervig uppladdning.

– Så här nervös inför en tävling har jag aldrig varit innan, säger han.

– Men att få med sig 8,17, jag känner ju att jag är på rätt väg igen. Det visar att jag fortfarande är uppe och fajtas med de bästa, direkt i första efter skadan.

Missräkning för Johansson

Veteranen Michel Tornéus, som är ute på avskedsturné, hoppade 7,64 meter som bäst.

Tilde Johansson, som har en sommar av både svenskt juniorrekord och två medaljer på U20-EM bakom sig, fick dock inte riktigt till det i damernas längdhoppstävling. Hon fick nöja sig med 6,27 meter, slagen av bland andra Erika Kinsey (6,41) som även hon är VM-klar – men i höjdhopp.

Tidigare under kvällen tog även Fanny Roos en seger på fina 18,64 från kulringen, bara 24 centimeter från hennes svenska rekord från tidigare i sommar.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons