Annons

Gripen för moskéattack vill inte prata

Enligt norsk polis har den man som gripits för moskéattacken i Bærum högerextrema åsikter. Men den gripne själv har enligt försvarsadvokaten Unni Fries inga planer på att förklara sig.
Norge • Publicerad 11 augusti 2019
En församlingsmedlem från al-Noor Islamic Centre vid id al-adha-firandet i Sandvika.
En församlingsmedlem från al-Noor Islamic Centre vid id al-adha-firandet i Sandvika.Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix/TT

I ett inlägg på ett internetforum ställer sig mannen i 20-årsåldern bakom flera skjutningar den senaste tiden, bland annat den i El Paso i USA förra veckan, då 22 personer miste livet. Han skriver även att han är utvald av den man som misstänks för terrordådet mot två moskéer i nyzeeländska Christchurch tidigare i år.

Det är fortfarande inte klarlagt exakt vad som inträffade vid moskén under lördagen. Polisen bekräftar att flera skott avlossades och att en person blev lindrigt skadad när denne lyckades avväpna den misstänkte mannen. Två vapen hittades i samband med insatsen vid moskén.

Annons

Polisen har förhört den misstänkte, som troligen kommer att begäras häktad i Oslo tingsrätt under måndagen, men uppger att han inte har gjort några medgivanden. Enligt försvarsadvokaten Unni Fries vill han inte medverka i förhör.

– Polisen har informerats om att min klient önskar nyttja sin rätt att inte yttra sig, och då räknar jag med att polisen respekterar det, säger hon till nyhetsbyrån NTB.

"Möjligt mord"

Under en presskonferens på söndagen uppgav förundersökningsledaren Rune Skjold att polisen uppmärksammats på mannens nätaktiviteter "för en tid sedan", men inte ska ha anat att en attack var nära förestående.

– Kartläggningen har visat att gärningspersonen har högerextrema åsikter, sade Skjold och tillade att gärningen utreds som försök till terrordåd.

Den gripne misstänks även för mord på sin 17-åriga styvsyster, som efter moskéattacken hittades död i en lägenhet där mannen bott.

Om det gjorts några andra fynd i bostaden har polisen inte avslöjat.

Höjd beredskap

Moskéattacken fick Oslopolisen att höja beredskapen inför söndagens firande av den muslimska högtiden id al-adha. På söndagseftermiddagen hade dock inga tillbud rapporterats.

"Vi har inte hör om några oönskade händelser i anslutning till dagens arrangemang. De flesta stora arrangemang ser ut att vara över men vi kommer fortsatt att ha höjd beredskap", säger polisinspektören Jan Eirik Thomassen i ett pressmeddelande.

Norges statsminister Erna Solberg, som befinner sig i Sandvika för att delta i id al-adha, säger till ett pressuppbåd på plats att man ska kunna känna sig trygg som muslim i Norge.

– Det som hände i går är något som inte ska ske i Norge. Norge ska vara tryggt, säger hon.

"Står eniga"

Annons

Samtidigt som norska muslimer är i chock över gårdagens attack sluter övriga Norge upp mot våldet. Flera har hört av sig till Islamska rådet och erbjudit sig att stå vakt utanför moskéer i samband med dagens högtidsfirande.

"Det här visar att vi, muslimer som icke-muslimer, står upp mot detta förfärliga angrepp. Vi ska stå eniga mot detta hat och möta det med kärlek", skriver Abdirahman Diriye, ledaren för rådet, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons