Annons

Moskvapolisen: Likställ snus med narkotika

Ryssland • Publicerad 4 december 2019
Moskvapolisen vill att snus likställs med narkotika. Arkivbild på svenskt snus.
Moskvapolisen vill att snus likställs med narkotika. Arkivbild på svenskt snus.Foto: Claudio Bresciani/TT

Narkotikapolisen i Moskva vill att snus ska likställas med narkotika och att försäljning ska kunna leda till fleråriga fängelsestraff, rapporterar ryska medier.

– Snus, luktsnus och naswar (en snusliknande tobaksvara som är vanlig i centrala och södra Asien) är ett slags ämnen som bör förbjudas, säger Robert Adamjan, chef för Moskvaregionen inom Rysslands federala narkotikapolis, enligt bland andra nyhetsbyrån Interfax.

Annons

Adamjan vill se samma påföljder som för försäljning av narkotika – minst sex års fängelse. Han framför att det finns en risk att personer som säljer snus sedan börjar sälja tung narkotika.

Frågan uppges vara på dagordningen i stadsduman i den ryska huvudstaden. Även statsduman hanterar för närvarande olika förslag för att begränsa bruk och handel av tobaksvaror.

Snusförsäljning förbjöds i Ryssland 2015 och leder i dag till böter. Lagen innehåller dock en specifik produktbeskrivning som många företag kunnat kringgå. Innehav och bruk är tillåtet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons