Annons

Musk: Jag förolämpade tillbaka

Elon Musk har vittnat i ett mål där Tesla- och Space X-chefen anklagas för förtal genom att kalla den brittiske dykaren Vernon Unsworth för pedofil.
USA • Publicerad 4 december 2019
Elon Musk (till höger) utanför domstolen på tisdagen.
Elon Musk (till höger) utanför domstolen på tisdagen.Foto: Mark J Terrill/AP/TT

Åtalet är det juridiska efterspelet till en hätsk offentlig ordväxling i juli förra året, då både Unsworth och Musk försökte hjälpa till att rädda det pojklag som stängts inne av vattenmassor i ett grottkomplex i Thailand.

Musk föreslog en miniubåt som skulle kunna få ut pojkarna, ett projekt som Unsworth kallade ett orealistiskt "pr-trick".

Annons

– Han kan sticka upp sin ubåt där det gör ont, sade den brittiske dykaren till CNN.

Inte bokstavligt

Musk svarade genom att på Twitter kalla Unsworth för "pedo guy". Uttrycket kan översättas ungefär "pedofilgubbe", även om Musk hävdar att det under hans uppväxt i Sydafrika var ett mer allmänt uttryck för "skum typ".

– Jag utgår ifrån att han inte avsåg att penetrera mig med en ubåt, säger den världskände entreprenören i vittnesbåset i en distriktsdomstol i Los Angeles.

– Precis som att jag inte bokstavligen menade att han var pedofil.

Han kallar dykarens uttalanden för "fel och förolämpande".

– Så jag förolämpade honom tillbaka.

Till fredag

Mångmiljardärens advokat Alex Spiro betonar också att Musk sedermera bad om ursäkt, även det på Twitter. "Jag ber herr Unsworth och de företag jag representerar som ledare om förlåtelse. Felet är mitt och bara mitt", skrev Musk, i ett inlägg som till skillnad från den ursprungliga utfallet ligger kvar på Twitter.

Unsworths jurister invänder att Musk även senare signalerat att han tror på rykten om att britten hade flyttat till Thailand i jakt på sex med minderåriga.

Rättegången väntas pågå till på fredag. Musk riskerar att få betala ett rejält skadestånd till Unsworth.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons