Annons

Detaljerna bakom Näslunds premiärseger

Hon ställdes mot en kanadensisk skicrossarmé.
Men ingenting kunde stoppa Sandra Näslund, som sträckte ut både arm, hand och finger för att vinna världscuppremiären i Val Thorens.
Freestyle • Publicerad 6 december 2019
Sandra Näslund. Arkivbild.
Sandra Näslund. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Kanada dominerade säsongens första världscuptävling stort med fem åkare bland de åtta i semifinalerna. Sandra Näslund tampades med tre i sitt heat: Brittany Phelan, Courtney Hoffos och Zoe Chore.

Ett race där ingen vek en millimeter och Phelan plöjde rätt ut i skyddsnätet i full fart. Näslund höll undan för nykomlingen Hoffos – finalist i sin första världscuptävling.

Annons

I finalen blev det en ny och ännu mer rafflande duell mot uppstickaren Hoffos och ytterligare två kanadensiskor: Marielle Thompson och India Sherret. Efter tuff körning och snabba svängningar blev det till slut en kamp mellan Näslund och Hoffos och när de passerade mållinjen visste ingen vem som hade vunnit.

Millimetrar kan avgöra

På målfotot såg man sedan vad rutin kan innebära. Näslund vann och rakade hem 100 världscuppoäng efter en perfekt målgång där hon för säkerhets skull sträckte ut inte bara armen utan även handen och ett finger.

– Jo, man har ju vunnit på målfoto några gånger tidigare så man vet vad man ska göra. Jag vann ju en tävling i fjol med bara någon millimeter, säger Sandra Näslund på telefon från Frankrike.

– Det var en tuff tävling med tajta heat hela vägen. Jag hade en hel kanadensisk armé mot mig.

Förra säsongen blev trots en andraplats i den totala världscupen ett misslyckande för Näslund, som allra mest grämde sig över att inte få till det på VM. Därför var starten på årets säsong särskilt tillfredsställande.

– Det känns såklart väldigt skönt, man är alltid nervös inför första racet för att se var man ligger. Men det känns väldigt bra.

Svag start för herrarna

Redan på lördagen har Näslund chansen att ta nästa världscupseger.

– Jag vill vara där uppe hela säsongen och på varje tävling. Så det blir samma fokus då.

Alexandra Edebo, andra svenska i tävlingen, kom till korta i det kvartsfinalheat som Thompson vann.

De svenska skicrossherrarna har samtidigt inlett säsongen svagt. Elliot Baralo kvalade in som ende svensk till herrtävlingen, men försvann redan i åttondelsfinalen då han kom sist i sitt heat.

Annons

Viktor Andersson, Victor Sticko, David Moberg och Erik Moberg misslyckades i torsdagens kval och fanns inte bland de 30 bästa som fick komma till start. Extra tungt eftersom Val Thorens bjuder på dubbla lopp.

Baralo får en ny chans på lördagen.

Kanadensaren Kevin Drury vann herrtävlingen.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons