Annons

Navalnyjs stiftelse utreds för penningtvätt

Ryska myndigheter inleder en utredning om penningtvätt riktad mot oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs antikorruptionsstiftelse FBK. Beskedet kommer samtidigt som oppositionen återigen samlat tusentals i Moskva för att kräva fria val.
Ryssland • Publicerad 3 augusti 2019
Aleksej Navalnyj i rätten i Moskva den 24 juli. Nu utreds hans antikorruptionsstiftelse FBK för penningtvätt. Arkivbild.
Aleksej Navalnyj i rätten i Moskva den 24 juli. Nu utreds hans antikorruptionsstiftelse FBK för penningtvätt. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Antikorruptionsstiftelsen FBK, som länge varit en nagel i ögat på den ryska makteliten, har enligt utredarna "tagit emot en stor summa pengar från tredje part med vetskap om att den hade anskaffats på illegal väg".

Anställda på FBK ska sedan ha "tvättat pengarna" genom en serie banköverföringar innan de slutligen nådde antikorruptionsstiftelsens konton. Totalt handlar det enligt utredarna om en miljard rubel, motsvarande 147 miljoner kronor.

Annons

Beskedet om utredningen kom samtidigt som oppositionen återigen demonstrerar i huvudstaden Moskva med krav på fria val. Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, tillika chef för FBK, närvarar dock inte själv vid protesten sedan han den 24 juli dömts till 30 dagars fängelse – för att ha anordnat en demonstration utan tillstånd.

Stiftelsen FBK finansieras enligt egen utsago av donationer och publicerar regelbundet granskningar av ryska politiker och näringslivsföreträdare. Senast i torsdags släpptes dokumentation som påstås visa hur Moskvas vice borgmästare, knuten till president Vladimir Putins parti Förenade Ryssland, sålt exklusiva fastigheter till familjemedlemmar för priser långt under marknadsvärdet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons