Annons

Nordkorea: Upp till USA att välja "julklapp"

Nordkorea/USA • Publicerad 3 december 2019
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när de möttes i gränsstaden Panmunjom i den demilitariserade zonen i somras. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un när de möttes i gränsstaden Panmunjom i den demilitariserade zonen i somras. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Nordkorea anklagar USA för att förhala samtalen om kärnvapennedrustning med anledning av det amerikanska presidentvalet nästa år och uppmanar USA att göra eftergifter, rapporterar den statligt styrda nyhetsbyrån KCNA.

"Vad som nu återstår att göra är USA:s val och det är helt upp till USA vilken julklapp landet väljer att få", säger Ri Thae Song vid Nordkoreas utrikesdepartement i ett uttalande, uppger KCNA.

Annons

Ri Thae Song hänvisar till ett uttalande från USA:s utrikesdepartement med uppmaningar till "oavbruten och betydande dialog" efter det att Nordkorea utförde ett nytt vapentest i förra veckan, det 13:e i år.

Landet får inte avfyra ballistiska robotar enligt en resolution från FN:s säkerhetsråd.

Samtalen mellan Nordkorea och USA har stannat av sedan förhandlare för de båda parterna möttes i Sverige den 4 oktober.

Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un har satt årsskiftet som tidsfrist för återupptagna samtal med USA om kärnvapennedrustning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons