Annons

Nordkoreansk avhoppare till Seoul

Nordkorea/Sydkorea • Publicerad 1 augusti 2019
Sydkoreansk militär vid den demilitariserade zonen som skiljer Nord- och Sydkorea åt. Arkivbild.
Sydkoreansk militär vid den demilitariserade zonen som skiljer Nord- och Sydkorea åt. Arkivbild.Foto: Jung Yeon-je/AP/TT

En man har korsat gränsen mellan Nord- och Sydkorea, uppger den sydkoreanska militärledningen.

Mannen, som uppges vara en nordkoreansk soldat, befinner sig i Sydkoreas huvudstad Seoul. Enligt militärledningen har han uttryckt en önskan om att hoppa av till Sydkorea.

Annons

Man känner inte till mannens identitet eller hur han har tagit sig igenom den hårt bevakade demilitariserade zonen som skiljer de två länderna åt.

Under onsdagen hittade sydkoreansk militär även en död person som tros ha varit nordkorean i närheten av den demilitariserade zonen.

Flera hundra nordkoreaner tar sig varje år från Nord- till Sydkorea, men det är ovanligt med obehöriga gränsövergångar just vid den demilitariserade zonen.

Enligt Sydkorea har omkring 30 000 nordkoreaner flytt till grannlandet i söder sedan den koreanska halvön delades upp i nord och syd för över 65 år sedan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons