Annons

Nu är influensan här igen

Hälsa • Publicerad 12 december 2019
Årets influensasäsong har nu tagit sin början.
Årets influensasäsong har nu tagit sin början.Foto: JESSICA GOW/TT

Så var det dags igen. Åtminstone för årets influensasäsong som nu har startat, enligt Folkhälsomyndigheten. Just nu, skriver myndigheten, är smittspridningen något högre i Norrland än i övriga landet, även om trenden pekar uppåt i samtliga landsdelar.

Ännu är det för tidigt att säga vilken variant som kommer att dominera, även om en majoritet (87 procent) av dem som drabbats hittills i år haft influensa A. Av dessa har de flesta fått A(H1N1), mer känd som svininfluensan.

Annons

Myndigheten uppmanar personer som är gravida, har vissa kroniska sjukdomar eller är 65 år eller äldre att vaccinera sig.

"Det tar upp till två veckor att få skydd av vaccinet, så det är hög tid att vaccinera sig om det inte redan är gjort", säger AnnaSara Carnahan, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons