Annons

Erlandsson frias från sexuellt ofredande

I ett fall räcker inte bevisningen till. I de två andra har visserligen beröringar skett, men inte på ett sätt som är straffbart.
Stockholms tingsrätt friar därför förre Centerministern Eskil Erlandsson från anklagelserna om sexuellt ofredande, som riktats mot honom från tre kvinnliga politiker.
Brott • Publicerad 11 december 2019
Eskil Erlandsson i tingsrätten i Stockholm. Arkivbild.
Eskil Erlandsson i tingsrätten i Stockholm. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Tingsrätten har kommit fram till att bevisningen inte räcker till i det fall som handlar om en kvinnlig centerpartist, som enligt åtalet blev utsatt för Eskil Erlandssons beröring vid Centerstämman 2017.

– Bevisbördan är åklagarens, och åklagaren har åberopat dels målsäganden, dels vittnesbevisning. Och vittnesbevisningen bekräftar endast delvis det som åklagaren har sagt. Dessutom har det gått lång tid sedan händelsen, och man har pratat om den i efterhand. Då har tingsrätten gjort en samlad bedömning som gör att bevisningen är inte tillräckligt stark för fällande dom, förklarar rättens ordförande, lagman Gudrun Antemar.

Annons

Rätten skriver dock i sin dom att centerkvinnan, liksom de andra två målsägarna, har lämnat en trovärdig berättelse.

– Hon är naturligtvis besviken över att det blivit en frikännande dom. Det hon tar med sig är att tingsrätten ju gör bedömningen att hennes berättelse är trovärdig, men att man gör en annan bedömning när det gäller tillförlitligheten i hennes uppgifter, säger kvinnans målsägarbiträde Annika Troive Hedman.

– Vi får helt enkelt analysera det djupare, läsa domen ordentligt och fundera över ett eventuellt överklagande, säger hon vidare.

Kortvariga beröringar

I de två återstående fallen anser tingrätten det visserligen bevisat att det skett beröringar, men dessa har inte haft en tydlig sexuell prägel som krävs för straffansvar. Det ena fallet rör moderata riksdagspolitikern Cecilia Magnusson, som enligt tingsrätten utsattes för två mycket kortvariga beröringar på låret, när hon och Erlandsson satt bredvid varandra vid en middag 2016.

Det andra fallet berör en händelse vid en lunch i riksdagens restaurang Strömmen hösten 2018. Erlandsson lade sin hand på den moderata riksdagspolitikern Cecilie Tenfjord Toftbys lår, och pillade på hennes kjolkant, men inte heller denna beröring är alltså straffbar, varken som sexuellt ofredande eller ofredande.

Minns inte

Erlandsson har hela tiden nekat till brott. Han sade sig under rättegången inte minnas någon av händelserna, även om han heller inte förnekade att han kan ha suttit bredvid kvinnorna. Men i sådana fall har han inte medvetet berört dem utan råkat komma åt dem när han mot sina egna lår masserat lederna i händerna. Erlandsson fick för 20 år sedan diagnosen Dupuytrens kontraktur, eller vikingasjukan som den också kallas, vilket leder till att fingrarna kröker sig. Att han på grund av en annan fysisk åkomma dessutom måste sitta bredbent kan också ha bidragit, enligt försvaret.

Men vad som lett till Erlandssons beröringar på riksdagsledamöternas lår är inget som rätten har tagit ställning till, eftersom den dels konstaterat att en beröring inte är styrkt, dels konstaterat att de två andra beröringarna inte ens är straffbara.

– Därmed ska vi inte gå in på frågor som gäller till exempel uppsåt, säger Gudrun Antemar.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons