Annons

Efter kravet – tiggarna börjar sälja bär

Eskilstuna kommun har infört krav på ett avgiftsbelagt tillstånd för att få tigga i områden där mycket folk rör sig.
Nu har tiggarna i Eskilstuna i stället börjat sälja bär – och polisen står handfallen.
Samhälle • Publicerad 1 augusti 2019
Ett tillstånd för att tigga i Eskilstuna kostar 250 kronor. Arkivbild.
Ett tillstånd för att tigga i Eskilstuna kostar 250 kronor. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Tillståndet för så kallad passiv insamling av pengar kostar 250 kronor, och kräver en giltig legitimation.

Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, sticker inte under stol med att det handlar om att krångla till det för den som vill tigga.

Annons

– Vi byråkratiserar och försvårar. Vi får se vart det tar vägen. Jag hoppas att polisen kommer att tillämpa det så att ett nytt tillstånd behövs för varje dag, säger han till TT.

Men enligt har tiggarna i centrala staden nu börjat sälja bär i stället.

– Det är inget oväntat alls, det hade vi räknat med. Det är så klart en rimlig reaktion på en förändring i förutsättningarna. Men sitter man och säljer utanför en butik blir nog butiksägaren snart yxtokig, säger Jansson.

Kallar det hyckleri

TT: Ska säljandet uppmuntras, eller är inställningen fortsatt att tiggarna inte ska vara kvar?

– Det är samma grundinställning. Det bottnar i att man är i en extremt utsatt och svår situation. Du har en stat som förtrycker dig, inte tar ansvar för dig och i princip jagar dig ibland, du lever i absolut fattigdom – det är det man måste komma åt. Man måste skilja på tiggeri och människor i nöd och hitta andra sätt att hjälpa dem.

Jansson kallar det hyckleri att så många engagerar sig mot regleringen, i stället för att engagera sig för att stötta tiggarna.

– För att vara lite syrlig – tänk om jätteengagemanget emot regleringen var lika stort som engagemanget i frågan om hur fruktansvärt det är att människor måste tigga? Var är den debatten?

Polisen handfallen

Polisen vet än så länge inte hur de ska hantera tiggarnas nya verksamhet med blåbärsförsäljningen. Enligt kommunpolisen Thomas Bergqvist jobbar deras verksjurist just nu med frågan.

– Än så länge har vi inte fått några nya direktiv, men vi processar detta i nuläget, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Även i Katrineholm infördes krav på tillstånd på torsdagen. Där berörde det, enligt , två kvinnor som tiggde i stadskärnan.

Efter att kommunen informerat dem på deras modersmål lämnade de helt enkelt sina platser, skriver tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons