Annons

Ny bedrägerivåg – försöker lura polsktalande

En polsktalande kvinna som utger sig för att vara polis försöker lura äldre personer med polsk bakgrund i Göteborgsområdet att lämna ifrån sig värdesaker. Hittills har hon lyckats i ett fall.
Brott • Publicerad 10 december 2019
Äldre personer med polsk bakgrund utsätts för bedrägeriförsök i Göteborgsområdet. Arkivbild.
Äldre personer med polsk bakgrund utsätts för bedrägeriförsök i Göteborgsområdet. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Hon ringer och säger att stöldligor begår inbrott i området och att det är bäst att lämna ifrån sig guld och smycken till polisen. Det är väldigt elakt gjort. Hittills i dag har vi fått in sex anmälningar varav ett bedrägeri har fullbordats, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen, till TT.

Enligt polisen kan många fler ha drabbats då mörkertalet är stort.

Annons

Det är inte första gången som kvinnan slår till. Göteborgsområdet drabbades redan i somras då äldre polsktalande personer ringdes upp. Då råkade bland annat en 85-årig kvinna illa ut och blev av med värdesaker. Även andra regioner i främst södra Sverige har råkat ut för kvinnan.

– Vi tror att det är samma person som håller på nu. Hon låter väldigt trovärdig, säger Anna Göransson.

Polisen vädjar nu till dem som får samtal av kvinnan att inte tro på henne.

– Vi inom polisen arbetar ju aldrig på det här sättet. Så vi uppmanar de som får sådana här samtal att lägga på luren, säger Anna Göransson.

Lars Brandelius/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons