Annons

Ny Europaturnering – så påverkas svenska lag

Uefa är på väg att förändra sin turneringsstruktur.
Nålsögat till Champions League blir ännu mindre för det svenska mästarlaget – och övriga svensklag får kvala till den nya "tredjeligan".
Fotboll • Publicerad 7 augusti 2019
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tror att fler svenska klubbar kommer att kunna nå gruppspel ute i Europa när Uefas tredje klubblagsturnering startar säsongen 2021–2022. Arkivbild.
Malmö FF:s vd Niclas Carlnén tror att fler svenska klubbar kommer att kunna nå gruppspel ute i Europa när Uefas tredje klubblagsturnering startar säsongen 2021–2022. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

På torsdagen rullar Europa League-kvalet vidare för AIK, Malmö FF och IFK Norrköping. För att nå gruppspelet måste svensktrion vinna två raka dubbelmöten – först i stundande kvalomgång tre och sedan i ett avgörande playoff.

Till säsongen 2021–2022 ändrar Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) sin turneringsstruktur. Då införs en tredje turnering som går under arbetsnamnet Europa League 2.

Annons

– Med Sveriges rankning kommer vi förhoppningsvis ha en bra seedning till tredjeturneringen. Jag tror med all säkerhet att fler svenska lag kommer att spela gruppspel i Europa när den nya turneringen träder i kraft, säger Niclas Carlnén, MFF:s vd, till TT.

Svårare att nå Champions League

Tvåan och trean i allsvenskan 2020 samt vinnare av svenska cupen våren 2021 kommer nämligen att få kvala till den nya turneringen i stället för nuvarande Europa League. Det svenska mästarlaget får fortsatt försöka ta sig till Champions League, men platserna i det så kallade mästarspåret bantas från sex till fyra platser.

– Det kommer att bli svårare att ta sig dit, men det blir då i gengäld lättare att nå gruppspel över huvud taget, säger Carlnén.

Vid ett misslyckat Champions League-kval finns livlinor för ett svenskt mästarlag. Beroende på i vilken kvalomgång man får respass i får man fortsätta i Europa League eller den nya turneringen.

– Det ökar ju chansen för mästaren direkt. Man kan förlora två matcher och fortfarande ta sig till gruppspel i antingen Europa League eller den tredje turneringen, säger Carlnén.

Den nya turneringen lär dock innehålla klart mindre kända klubbar än nuvarande Europa League och inte minst Champions League.

– Det är klart att möjligheten att möta Real Madrid eller Juventus kommer ju minska för oss och det kommer att bli klubbar som mer är på samma nivå som vi är.

Oklart med ersättning

Samtidigt finns det en del oklarheter om Europa League 2. Det är ännu inte spikat hur stor pengapåse turneringen tilldelas och inte heller hur många koefficientpoäng man spelar om.

– Det är egentligen först när detta är klart som man kan värdera den tredje tävlingen, men jag tror helt säkert att fler svenska lag regelbundet kommer att spela i Europa. Där kommer vi ha möjlighet att samla på oss poäng, säger Carlnén.

Carlnén sitter med i styrelsen för klubborganisationen ECA, som förde en dialog med Uefa om den nya turneringen innan den klubbades igenom i december i fjol.

Annons

Redan nu diskuterar man hur klubblagsturneringarna ska se ut från och med 2024. I framtiden kan det exempelvis bli aktuellt att fler än titelvinnaren av den nya turneringen kvalificerar sig till Europa League den efterföljande säsongen.

– Kanske är det tre eller fyra lag som ska gå upp. Det handlar om att skapa lite bättre förutsättningar att tävla till sig en plats via Europasystemet, men samtidigt behålla ingångarna från respektive nationsliga, säger Niclas Carlnén.

Daniel Kihlström/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons