Annons

Ny misstänkt gripen för mord på hbtq-aktivist

Ryssland • Publicerad 1 augusti 2019
En person bär mördade Jelena Grigorjevas bild på skjortuppslaget under en sorgemanifestation i Sankt Petersburg. Arkivbild.
En person bär mördade Jelena Grigorjevas bild på skjortuppslaget under en sorgemanifestation i Sankt Petersburg. Arkivbild.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Rysk polis har gripit en ny person misstänkt för mordet på den välkända hbtq-aktivisten Jelena Grigorjeva, som när hon hittades död i Sankt Petersburg den 21 juli hade knivhuggits flera gånger och utsatts för strypvåld.

Grigorjeva hade blivit uthängd på hatsajter och själv polisanmält att hon utsatts för hot. Men när polisen några dagar efter mordet grep en misstänkt uppgavs motivet vara personligt, något som avfärdades av hbtq-aktivister som kritiserade ordningsmakten för att inte ha utrett eventuella hatmotiv.

Annons

Nu meddelar polisen att misstankarna har avskrivits. I stället har en ny misstänkt gripits efter att ha pekats ut av den numera frigivne mannen. Den misstänkte ska ha varit bekant med offret.

Europarådet har uppmanat Ryssland att genomföra en grundlig och transparent utredning av mordet samt att skydda landets hbtq-personer från homofoba våldsdåd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons