Annons

Ny teori i jakt på utomjordingar

Forskare har upptäckt att speciella ljusskiftningar kan indikera liv i rymden. Nu hoppas de att ljusglimtarna ska bli något att söka efter med framtidens teleskop.
Rymden • Publicerad 18 augusti 2019
Självlysande organismer kan bli föremål för nya teleskop. Arkivbild.
Självlysande organismer kan bli föremål för nya teleskop. Arkivbild.Foto: Spitzer Space Telescope/NASA/NTB scanpix/TT

På jorden finns koraller som är självlysande, ett ljus som skyddar mot skadliga UV-strålar genom att omvandla det till oskadliga våglängder. Enligt en rapport som publicerats i tidskriften har forskare kommit fram till att en liknande metod skulle kunna användas av organismer på andra planeter.

– Detta är en helt ny metod för att söka efter liv i rymden. Bara föreställ dig en självlysande värld glöda i ett teleskop, säger en av rapportförfararna Jack O’Malley-James, forskare på Carl Sagans institut vid Cornelluniversitetet i delstaten New York, USA, till .

Annons

Starkt ultraviolett ljus som avges från stjärnor har tidigare ansetts utplåna eventuellt liv på planeter som cirkulerar omkring dem. Men enligt forskarna skulle sådant ultraviolett ljus kunna provocera en motreaktion från eventuella utomjordiska organismer som avger ett starkt glödande ljus för att skydda sig.

Framtida teleskop som just nu är under utveckling skulle kunna fånga upp dessa ljus.

– Det vore ett jättebra mål för nästa generation av stora teleskop, säger Lisa Kaltenegger, medförfattare till rapporten.

Julia Atiyeh/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons