Annons

Grönt ljus för "nya Nafta"

Ett nytt, justerat nordamerikanskt handelsavtal tycks ligga färdigt på bordet för att undertecknas.
Demokraterna i USA ger efter långa förhandlingar grönt ljus för USMCA.
Nordamerika • Publicerad 10 december 2019
Mexikos president Enrique Peña Nieto, USA:s Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid en pressträff i Buenos Aires. Arkivbild från den 30 november.
Mexikos president Enrique Peña Nieto, USA:s Donald Trump och Kanadas premiärminister Justin Trudeau vid en pressträff i Buenos Aires. Arkivbild från den 30 november.Foto: Martin Mejia/AP/TT

Demokraterna i USA:s demokratledda representanthus ger klartecken för avtalet USMCA, vilket innebär att det inom kort kan gå igenom de sista stegen och ratificeras.

USMCA är en justerad variant av Nafta-avtalet som ingicks 1994 och som fackliga ledare i USA länge sett som orsaken till att många arbetstillfällen hamnat i andra länder.

Annons

De största ändringarna är en rad mekanismer som ska säkerställa att mexikanska företag ska förhålla sig till strängare arbetsrätt och högre lönenivåer.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador säger att representanter för USA och Kanadas regeringar kommer att underteckna avtalet i Mexiko under tisdagen.

I ett sista steg ska avtalet formellt godkännas av lagstiftande församling i varje land, vilket allt nu tyder på kommer ske.

USMCA har varit ett profilförslag för president Donald Trump sedan han tillträdde. Nancy Pelosi, toppdemokrat och talman i representanthuset, säger att det slutgiltiga avtalets utformning är "oändligt mycket bättre" än det som Trump-regeringen först lade fram.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons