Annons

Nya protester planeras i Moskva

Ryssland • Publicerad 4 augusti 2019
Poliser släpar bort en demonstrant under lördagens protester i Moskva.
Poliser släpar bort en demonstrant under lördagens protester i Moskva.Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Oppositionen i Ryssland planerar nya demonstrationer runt om i landet kommande helg, trots massgripanden i samband med lördagens protestmarsch i Moskva.

Demonstranterna samlades på nytt i helgen för att kräva fria val, men skingrades systematiskt av polisen. Över 1 000 personer greps, enligt den oberoende organisationen OVD, som kartlägger gripanden vid demonstrationer. De flesta släpptes senare men 19 hölls kvar under natten, enligt OVD. Formella anklagelser har bara riktats mot en av dem, en man som anklagas för att ha skadat en polis, rapporterar nyhetsbyrån Tass.

Annons

Myndigheterna har gett tillstånd till demonstrationer nästa helg, men på en plats långt ifrån centrala Moskva, något som oppositionen tidigare avvisat.

Bakgrunden till protesterna är att Moskvas valkommission nekat flera oppositionella kandidater att delta i borgmästarvalet den 8 september.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons