Annons

Nycirkus med hjälp av industrirobot

Teater • Publicerad 6 augusti 2019
Mattias Lindström medverkar i "The last fish" på Östgötateatern. Pressbild.
Mattias Lindström medverkar i "The last fish" på Östgötateatern. Pressbild.Foto: Klara G

Akrobatik och robotik möts på Östgötateatern i höst i nycirkusföreställningen "The last fish". Fem cirkusartister samarbetar med två musiker men också med en åttonde och på scenen ovanlig medspelare: en stor industrirobot.

Den video som teatern lagt ut på Youtube visar en stor orange robot som skjuter upp och kastar i väg cirkusartisterna som voltar och gör andra rörelser.

Annons

– Den gör helt vansinniga saker, säger teaterchefen Nils Poletti.

Höstens andra premiär på stora scenen blir regissören Richard Turpins uppsättning av Goethes "Faust II", en pjäs som sällan om ens någonsin satts upp i sin helhet i Sverige, framhåller Nils Poletti. Goethe ägnade decennier åt att skriva klart berättelsen som inte är lika självklar att uttolka som den första delen.

– "Faust I" är moralisk – säljer man sin själ åt djävulen går det åt skogen. Här vaknar Faust upp som en bortskämd grabb som får allt av en pressad "Micael Bindefeld-djävul". Och vad händer när man får allt? Man vill inte längre leva. Men Faust hittar hela tiden på nya saker, säger Poletti.

"The last fish" har premiär 6 september och "Faust II" den 21 september.

Rättelse: I en tidigare version av texten angavs ett annat premiärdatum för "The last fish".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons