Annons

Nytt krav: flytta OS-simtävlingar

Olympiskt • Publicerad 4 december 2019
Vattnet är för varmt i Tokyobukten, där OS-tävlingarna i öppet vatten-simning ska avgöras, anser flera simmare och tränare. Arkivbild.
Vattnet är för varmt i Tokyobukten, där OS-tävlingarna i öppet vatten-simning ska avgöras, anser flera simmare och tränare. Arkivbild.Foto: Jae C. Hong/AP/TT

Hettan i Tokyo oroar simmare inför OS nästa år. Grenarna maraton och gång har på grund av värmen redan flyttats från den japanska huvudstaden till Sapporo, 80 mil norr om Tokyo.

Nu höjs röster för att även öppet vatten-simtävlingarna flyttas, skriver nyhetsbyrån AP på sin sajt. Simtävlingarna i öppet vatten är planerade att avgöras i Tokyobukten, mitt i storstaden.

Annons

I somras uppmättes där vattentemperaturer på 29–30 grader, vilket är farligt nära den internationella maxgränsen för när simtävlingar får genomföras, 31 grader. Vid utomhusarenan finns dessutom kolibakterier och simmare har klagat på dålig lukt.

– Vi vill se en välgrundad back up-plan. Vi känner oss helt enkelt inte bekväma med den här arenan, säger Catherine Kase, som tränar de amerikanska olympiska simmarna, till AP.

Men simtävlingarna kommer inte att flyttas, enligt de lokala OS-arrangörerna och internationella simförbundet Fina. I stället ska vattentemperaturen och vattenkvaliteten kontrolleras noga för att garantera idrottarnas säkerhet. Tidigare har Internationella olympiska kommittén (IOK) lovat att inte omlokalisera några fler idrotter vid OS i Tokyo 2020.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons