Annons

Ökad andel elever tar gymnasieexamen

Utbildning • Publicerad 12 december 2019
Andelen elever som tar gymnasieexamen inom tre år har ökat något jämfört med förra året. Arkivbild.
Andelen elever som tar gymnasieexamen inom tre år har ökat något jämfört med förra året. Arkivbild.Foto: Berit Roald/TT

Andelen elever som tar gymnasieexamen inom tre år på nationella program har ökat något jämfört med förra läsåret, enligt Skolverkets statistik.

76,6 procent av eleverna tog examen i år jämfört med 76,1 procent 2018.

Annons

Elever på de högskoleförberedande programmen står främst för ökningen. I år tog 78,7 procent av eleverna på de programmen gymnasieexamen inom tre år, jämfört med 77,9 procent 2018.

2019 är ekonomiprogrammet det program med störst andel elever som tagit examen – 82,6 procent. På yrkesprogrammen minskar dock andelen elever som tar examen – från 72 procent 2018 till 71,6 procent i år.

"Det här är sjätte året i rad som andelen elever som tar gymnasieexamen ökar vilket är positivt. Men vi ser också att andelen elever från yrkesprogrammen som tar examen minskar något. Examen är viktig – med den öppnar sig utbildningsvägar och det ökar också chanserna att få jobb", säger Torun Rudin, chef på gymnasieenheten på Skolverket, i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons