Annons

Högre risk för högerextrem terror i Norge

Norska högerextremister hyllar gärningsmannen bakom terrorattacken mot moskén i Bærum utanför Oslo – och uppmanar till nya terrorhandlingar, enligt säkerhetspolisen PST.
Nu skärps bedömningen av sannolikheten för en högerextrem terrorattack under det kommande året från "låg" till "möjlig".
Norge • Publicerad 6 september 2019
Norska säkerhetspolisen PST varnar för att norska högerextrema kan försöka att genomföra terrorattacker i Norge under det kommande året. Arkivbild.
Norska säkerhetspolisen PST varnar för att norska högerextrema kan försöka att genomföra terrorattacker i Norge under det kommande året. Arkivbild.Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix/TT

Skärpningen av formuleringen innebär att hotet från högerextrema nu är lika stort som från radikala islamister. Terrornivån är dock fortsatt tre på en femgradig skala.

– Vi bedömer det som möjligt att det kan genomföras försök till ett högerextremt angrepp i Norge under det kommande året, och vi bedömer det också som möjligt att det kan ske ett angrepp från extrema islamister i Norge. Det betyder att vi värderar hotet från grupperna som relativt jämbördigt, säger PST:s kommunikationsdirektör Trond Hugubakken till TT.

Uppmanar till terror

Annons

Varningen bygger på den norska säkerhetspolisens analys av kommentarer på högextrema nätforum. PST konstaterar att flera norska högerextremister har uttryckt stöd för högerextrema attacker i Nya Zeeland och USA, och att några även har uttryckt stöd för attentatet mot en moské i Bærum den 10 augusti som PST stämplar som en terrorattack.

– Några uppmanar även till att använda våld och genomföra terror, och när norska högerextremister deltar i debatten visar det att terror som metod har stöd i Norge, säger Trond Hugubakken.

Symboliska mål

PST bedömer att eventuella attacker i första hand kommer att riktas mot symboliska mål som mötesplatser för muslimer och icke-västliga invandrare, eller politiska partier och politiker. Även judar och hbtq-personer beskrivs som möjliga måltavlor.

– Lyckligtvis tillfredställer de allra flesta sitt hat genom uttalandena och har ingen avsikt att genomföra handlingarna, men det är också så att några enstaka faktiskt vill genomföra det som de hotar med, säger Hugubakken.

Täta band

Säkerhetspolisen kan inte uttala sig om huruvida hotet från högerextrema grupper är högre i Norge än i Sverige.

– Men vi har i ganska många år sett att den högerextrema miljön i Norge har varit relativt tätt knuten till miljöerna i Sverige, säger Hugubakken.

Frågan om hotet från högerextrema i Norge har aktualiserats efter attentatsförsöket mot Al-Noor Islamic Center i Bærum, där 22-årige Philip Manshaus avlossade flera skott men övermannades av en församlingsmedlem innan han kunde döda någon. Manshaus har i polisförhör erkänt att han ville "döda så många som möjligt", enligt norska medier. Han misstänks även ha mördat sin 17-åriga styvsyster före attacken.

Trond Hugubakken säger att det är avgörande att allmänheten slår larm om de misstänker att någon är på väg att radikaliseras eller planerar ett attentat.

– Det handlar om familj, vänner, skola, och idrottsmiljö. Personens närmaste kontaktkrets är också den första som kan upptäcka en oroande förändring, säger han.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons