Annons

Oljepriset faller hårt

Världsmarknadspriset på råolja faller efter sex dagars prislyft. En oväntat försiktig ränteprognos från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) bidrar till utvecklingen.
Ekonomi • Publicerad 1 augusti 2019
–Låt mig vara tydlig – det är inte början på en lång serie av räntesänkningar, sade Fed-chefen Jerome Powell när han i onsdags sänkte USA:s styrränta för första gången sedan december 2008.
–Låt mig vara tydlig – det är inte början på en lång serie av räntesänkningar, sade Fed-chefen Jerome Powell när han i onsdags sänkte USA:s styrränta för första gången sedan december 2008.Foto: Manuel Balce Ceneta

Priset på ett terminskontrakt för leverans av så kallad Brentolja nästa månad faller drygt 2 procent till 63:56 dollar per fat, trots rapporter om minskade oljelager i USA och en sjunkande oljeproduktion bland länderna i oljekartellen Opec.

En stabil amerikansk oljeproduktion, på över 12,1 miljoner fat per dag i maj, bidrar till att sänka oljepriset. Därtill kommer den stora osäkerheten kring britternas EU-utträde och handelskriget mellan USA och Kina, som riskerar att leda till en försämrad global konjunktur.

Annons

Marknaden har dessutom tagit till sig Fed-chefen Jerome Powells besked om att onsdagens räntesänkning – den första sedan finanskrisen 2008 – i princip ska ses som en justering mitt i en räntecykel och inte början på en lång serie av räntesänkningar. Stimulanser som många inför räntebeskedet hade räknat med och som skulle ha ökat efterfrågan på olja kan därmed utebli.

Dollarn har stärkts efter Powells uttalande, som kom efter räntesänkningen med 0,25 procentenheter till 2,00–2,25 procent.

Rättad: I en tidigare version angavs fel dag för Feds räntesänkning, rätt dag är onsdag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons